Concurrentie en Van der Poel feliciteren Van Aert: “Holy shit. Ik was eigenlijk voor hem aan het supporteren”

Foto: Photo News

Hoe het internationale peloton reageerde op de sprintzege van Wout van Aert in de Tour? Vol bewondering, maar niet verrast.

Klik hier voor onze digitale Tourgids

LEES OOK.Wout van Aert met mond vol tanden na ritzege in de Tour: “Dit staat boven alles”

Sagan : ‘’Na zo’n harde rit is Van Aert op zijn best’’

Groene trui-drager Peter Sagan is een en al bewondering voor Wout Van Aert. ‘’We hebben een hele dag hard geknald, en dat kan hij goed. Bovendien was het een parcours dat op en neer ging, en dat ligt hem zeker en vast. Aan het einde van zo’n harde rit, kan hij beter dan wie ook een sprint afwerken, zo blijkt nu. Hij reed echt een dijk van een spurt. Ik feliciteer hem van harte. Hij reed eigenlijk de perfecte koers.

Gele trui Julian Alaphilippe: “Ik ben totaal niet verrast door Wout’’

Gele trui-drager Julian Alaphilippe zegt dat Wout Van Aert nu ook de zoete smaak heeft van een Tour-overwinning. ‘’Eigenlijk daarom ben ik heel tevreden voor hem. Hij weet nu ook wat het betekent om een rit te winnen in de Tour. Dat is nog iets heel anders qua niveau dan de Dauphiné Libéré.’’

In die voorbereidingswedstrijd voor de Tour heeft Van Aert nochtans al zijn kaarten op tafel gelegd. ‘’Toen al wist ik dat hij iets zou gaan neerzetten in de Tour. Hij was daar al zo sterk. Succes kon niet uitblijven. Ik ben eigenlijk totaal niet verrast.’’

Mathieu van der Poel: “Je zag het vorige week al aankomen dat hij nog een rit zou winnen”

Geen Tour de France maar wel wereldbeker mountainbike voor Van der Poel, maar de Nederlandse wereldkampioen veldrijden had uiteraard ook de zege van zijn grootste concurrent in het veldrijden gezien. “Wout heeft een sterke Dauphiné gereden, en bewees toen al klaar te zijn voor de Tour. Dat bevestigde hij vorige week al, maar nu hélemaal. Hij was er in de eerste week al dichtbij, dat hij nu wint vind ik ook niet écht een verrassing. Wout moest het hebben van een iets selectievere rit, en door de omstandigheden vandaag was dit op zijn lijf geschreven. Je zag het vorige week al aankomen dat hij nog een rit zou winnen. En ik denk dat etappewinst volgens mij het absolute doel voor hem was in zijn eerste Tour. Het is hoe dan ook knap wat hij hier laat zien.”

ANALYSE. Als Wout van Aert nu ook massaspurten begint te winnen… Belgen domineren nu al historische Tour

Oliver Naesen: “Ik was eigenlijk voor Wout aan het supporteren”

“Holy shit”, lachte Oliver Naesen. “Ge kunt dat niet geloven. Het kan niet op. Het is mooi en fantastisch. Ik had zelf zin om mee te sprinten, maar ik had dat pas op het einde beslist. Ik zag Wout van ver aangaan en Viviani naast hem komen. Ik was eigenlijk voor Wout aan het supporteren.”

Caleb Ewan: “Ik zag Van Aert passeren en het was voorbij”

Caleb Ewan blijft ereplaatsen verzamelen in de Tour. In Albi werd hij derde, voor de derde keer al, eerder sprintte hij ook al naar een tweede plaats. “Dit is een gemiste kans”, besefte de renner van Soudal Lotto bij Belga. “Ik ben ontgoocheld.”

“Het was een mooie rechte lijn, een beetje bergop. Ik verwachtte dat die renner van Sunweb zou aanzetten op 500 meter, maar hij wachtte en ik vermoed dat we daar onze snelheid verloren, want er kwamen heel wat jongens ons van achteruit nog voorbij aan hoge snelheid.”

“Dat hadden we ook moeten doen, de sprint vanachter beginnen, maar goed, je kan er niets aan veranderen. Het is wat het is. Het is niet dat ik de sprint te vroeg aanga, we reden gewoon te traag vooraan en achter ons ging het sneller. En dat konden we niet meer corrigeren. Ik zag Van Aert passeren en het was voorbij. Dit is een gemiste kans, net als iedere sprint die we niet winnen. Ik ben opnieuw ontgoocheld, maar er komen nog kansen. Zelfs als Groenewegen er niet is, is Jumbo moeilijk te verslaan. Ze zijn echt heel sterk.” .

Door hc, bvc, md
AANGERADEN