Trump reageert op aantijgingen van racisme na tweets: “Het kan me niet schelen, mensen geven me gelijk”

Bron © AP, The Hill

Donald Trump heeft gereageerd op de beschuldigingen dat hij een racist is. De president van de Verenigde Staten riep enkele vrouwelijke parlemenstleden op om “terug te keren naar hun eigen land” in een reeks tweets. De geviseerde vrouwen zien in de tweets het ultieme bewijs dat Trump een racist is, en een einde wil maken aan de diversiteit in de VS. De president toonde eerder al aan dat hij niet onder de indruk is, maar tijdens een persmoment op het Witte Huis pareerde hij de kritiek opnieuw: “Het kan me niet schelen omdat veel mensen me gelijk geven .”

LEES OOK.Geviseerde Congresleden dienen Trump van antwoord: “De slechtste, meest corrupte en onbekwame president die we ooit hebben gehad”

Donald Trump vindt het niet erg dat blanke nationalisten nu vinden dat ze het doel van de president delen of dat mensen denken dat hij een racist is. Dat verkondigde Trump met veel bravoure aan de verzamelde journalisten voor het Witte Huis. Hij nuanceert ook een beetje en legt uit dat hij niet bedoelde dat ze “voor altijd” moeten vertrekken.

“Als ik de manier hoor waarop ze praten over ons land, luister naar hun haat voor Israël en hun liefde voor onze vijanden, zoals Al Qaida, ...”, aldus de strijdvaardige president. “Dat is niet de democratische partij die ik al die jaren ken”.

Trump vindt niet dat de geviseerde parlementsleden kritiek mogen uiten op de Verenigde Staten en klopt zichzelf daar onmiddellijk voor op de borst: “De beursnotering is historisch hoog, fabrikanten geven aan heel wat mensen werk, arbeiders zijn er ook… Ze hebben het beste jaar ooit.”

En dat is volgens Trump allemaal aan zijn presidentschap te danken en geen ‘Obama-effect’ zoals wordt geopperd: “De dag dat ik tot president werd verkozen, steeg de markt. Mocht ik hebben verloren, zou de beurs gecrasht zijn. Mochten de personen waarover ik het heb, in de regering zitten, zou alles - de waarde van bedrijven, alles waarop we zo trots zijn - teniet worden gedaan.”

Reacties Republikeinen

Trumps Republikeinse partij veroordeelde de uitspraken van de president niet, net als de meeste van zijn partijgenoten. Toch lokten de controversiële tweets bij een aantal Republikeinen kritiek uit. Zo verklaarde voormalig presidentskandidaat Mitt Romney, die in het verleden al uithaalde naar Trump, dat de president “zwaar gefaald” heeft. “De president van de Verenigde Staten heeft een unieke en nobele roeping om het Amerikaanse volk – van alle verschillende rassen, kleuren en afkomsten – te verenigen.” Hij noemde Trumps uitspraken over de parlementsleden “destructief, vernederend en verdelend”.

Volgens Tim Scott, de enige zwarte Republikeinse senator, uitte Trump “onaanvaardbare persoonlijke aanvallen” en “racistische taal”. Ook congresleden Mike Turner en Joni Ernst noemden de tweets “racistisch” en Turner vond dat de president zich moest verontschuldigen. Verschillende andere Republikeinen, onder wie senator John Cornyn, noemden de tweets “een vergissing”, maar hielden vol dat Trump geen racist is.

Door pjv, adb
VOOR ABONNEES