Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

16/07/2019 - Extra
camera closecorrect down eyefacebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  Vijf

Maak kennis met de Meilandjes

Vlaanderen maakt vanavond kennis met de Meilandjes, een Nederlandse familie die in een Frans kasteel een chambre d’hôtes start. De reeks rond de eeuwig mopperende Martien Meiland was bij onze noorderburen een tv-hit.

Twaalf jaar geleden volgden de tv-camera’s van het realityprogramma Ik vertrek (Vitaya) het gezin Meiland al naar Frankrijk, waar ze een kasteel omtoverden tot een klein hotelletje. Maar heimwee stak de kop op, en na amper twee jaar keerde het gezin terug naar huis. Meer zelfs: Martien en zijn vrouw Erica vroegen de scheiding aan.

Opmerkelijk: later besloten ze toch opnieuw met elkaar te trouwen. Nochtans wist zijn vrouw toen al lang dat Martin voor de mannen was. En er is nog meer: amper zes maanden geleden besloten ze om nog eens naar Frankrijk te verhuizen met hun jongste dochter en kleinkind en er opnieuw aan hetzelfde avontuur te beginnen. In de buurt van Limoges vonden ze een imposant chateau, dat ze beetje bij beetje verbouwen. Want met één elektricien en één loodgieter vlotten de werken niet zo snel.

Tegelspreuken

Dat de reeks in no time uitgroeide tot een tv-hit in Nederland, is helemaal de verdienste van Martien Meiland. De kijkers zijn verzot op zijn eeuwige klaagzang, bij momenten zelfs lichtelijk hysterisch. Altijd is er wel iets om op te vitten en de ogen rollen constant van links naar rechts. Daarnaast debiteert hij haast in elke scène tegelspreuken, die na de uitzending gretig aftrek vinden op sociale media.

Gezien het succes werd in Nederland meteen een tweede seizoen besteld, waarin nieuwe verbouwingen aan het kasteel worden gevolgd. Ondertussen is het chateau deze zomer uitgegroeid tot toeristische stop voor talloze Nederlanders op vakantie. Naar verluidt lopen ze de oprijlaan plat en duiken ze overal in de bosjes op. Tot ergernis van… jawel, Martien. (tove)

Chateau Meiland, Vijf, 20.40 uur