Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

16/07/2019 - Buitenland
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  REUTERS

Ebolavirus bereikt Goma

In de Congolese stad Goma is een eerste geval van ebola vastgesteld. Het slachtoffer is een priester die in een kerk zou hebben gepredikt, waar hij de handen van aanwezigen – ook zieken – heeft aangeraakt. Hij verbleef een tijdje in Butembo. Die stad ligt op zo’n 200 à 300 kilometer ten noorden van Goma en is een van de belangrijkste brandhaarden van de ziekte in de provincie Noord-Kivu.

Zondag nam hij besmet de bus terug naar Goma, dat met een miljoen inwoners de grootste getroffen stad is sinds het begin van de epidemie op 1 augustus vorig jaar. Het ministerie van Volksgezondheid roept de bevolking op om kalm te blijven. “Wegens de snelle identificatie van de patiënt en de andere inzittenden blijft het verspreidingsrisico in Goma beperkt”, aldus het ministerie.

De huidige ebola-epidemie is de zwaarste ooit in Congo. Er kwamen al 1.655 mensen om (1.561 bevestigde gevallen en 94 waarschijnlijke gevallen) en 694 mensen zijn genezen. Wereldwijd is het de tweede ernstigste uitbraak, na die in de West-Afrikaanse landen Liberia, Guinee en Sierra Leone in 2014-2015. Daar vielen toen meer dan 11.000 doden.(lycr)