Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

16/07/2019 - Buitenland
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Een politieagent spreekt toeristen aan die op de rand van de Trevifontein in Rome zitten  EPA

Selfie op de Trevifontein: 450 euro boete

Een ijsje eten op de Spaanse Trappen, leunen op een historisch monument, een selfie maken op de rand van de Trevifontein, even lekker je schoenen uitdoen bij het Pantheon na een lange stadswandeling… Wie binnenkort naar Rome gaat, let maar beter op. Het bestuur van de Italiaanse hoofdstad gaat toeristen – en lokale inwoners – beboeten voor onbeschaafd gedrag. “Rome blijft een gastvrije stad, maar dat wil niet zeggen dat we alle gedrag moeten tolereren”, aldus burgemeester Virginia Raggi.

Wie zich onbeschaafd gedraagt, kan vanaf 1 augustus een fikse boete krijgen. Zo kost het beklimmen of betreden van fonteinen tussen de 160 en 450 euro. Het beschadigen van historische gebouwen kost daders tot 400 euro en op het verkopen of drinken van alcohol op straat staat een boete van 140 tot 400 euro. Wie het nog bonter maakt, kan zelfs 48 uur tot 60 dagen verbannen worden.

Voorlopig komt een overtreder er nog vanaf met een waarschuwing, maar vanaf volgende maand moet de creditkaart dus bovengehaald worden. Gewapend met een mobiele betaalautomaat zullen agenten de boete meteen innen. (lycr)