Waarom je vanavond maar beter even naar de hemel kijkt

Bron © BELGA

Foto: Kattevennen

Terwijl herdacht wordt dat 50 jaar geleden de eerste mens voet op de maan zette, eist de natuurlijke satelliet van de aarde zelf ook een hoofdrol op, samen met onze planeet en de zon. Dinsdag maken we immers een gedeeltelijke maansverduistering mee, zo hebben volkssterrenwachten aangekondigd.

Omstreeks 22.02 uur begint de maan doorheen de schaduw van de aarde te trekken: dan wordt de linkerkant van de vollemaan langzaam donkerder. Minuut na minuut trekt ze dieper doorheen die schaduw, met de maximale verduistering omstreeks 23.31 uur. Dan is zowat 65 procent van de maandiameter verduisterd. Daarna trekt het hemellichaam even gestaag weer weg uit die schaduw. Het laatste donkere stukje maan komt om 00.59 uur terug tevoorschijn.

Wie volgens volkssterrenwacht Mira in Grimbergen echter heel goed oplet en “gezegend” is met een mooie transparante lucht zal merken dat die vollemaan dan nog niet zijn volle intensiteit bereikt heeft: rond de eigenlijke schaduw van de aarde zit ook nog een veel zwakkere bijschaduw. Pas na 02.00 uur is alles weer “normaal”.

Wel heel laag

Het positieve nieuws is dat een maansverduistering, in tegenstelling tot een zonsverduistering zoals vorige week, in een zeer groot gebied zichtbaar is. Op elke plek waar de maan boven de horizon staat, kan men genieten van dit verschijnsel, zegt volkssterrenwacht Urania in Hove.

Mira signaleert ook een “maar”: in de zomer staat de vollemaan op de plaats van de zon in de winter: héél laag boven onze Belgische horizon. Dat wordt dan ook de moeilijkste factor bij het waarnemen: een vrij uitzicht op het zuidoosten en zuiden is een “must” want op het tijdstip van maximale verduistering zal de maan slechts 10 graden boven de horizon staan. Het begin van de eclips zal nagenoeg niet haalbaar zijn: dan staat de maan zelfs maar één schamele graad boven de horizon.

bekijk ook

Enige zonsverduistering van 2019 dompelt Zuid-Amerika in volledige duisternis

Primeur: meteorietinslag waargenomen tijdens totale maansverduistering

Indrukwekkend: zo ziet een zonsverduistering er uit van op een vliegtuig

VOOR ABONNEES