Geert Bourgeois (N-VA): “Ik heb fysiek pijn geleden van de heisa rond Kris Van Dijck”

Bron © BELGA

Foto: BELGA

“Als er mensen binnen de partij van op de hoogte waren, was het onvoorzichtig om Kris Van Dijck voor te dragen als parlementsvoorzitter.” Dat heeft voormalig Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) dinsdag gezegd op Radio 1.

Bourgeois, dezer dagen Europees Parlementslid, kon vorige week door Europese verplichtingen niet aanwezig zijn op het Brusselse stadhuis voor de 11 juliviering. Die draaide voor kersvers parlementsvoorzitter Kris Van Dijck (N-VA) uit op een nachtmerrie. Tijdens zijn toespraak lekte via P-magazine uit dat Van Dijck gepoogd zou hebben om een bevriende prostituee versneld aan een uitkering te helpen. Enkele uren nadien kondigde hij zijn ontslag als voorzitter van het Vlaams Parlement aan.

LEES OOK. P-magazine publiceert nieuwe belastende mail over Kris Van Dijck

“Ik heb er evenveel fysieke pijn onder geleden als alle andere N-VA’ers”, zegt gewezen minister-president Geert Bourgeois nu over die affaire. “Menselijk is het een drama voor Kris Van Dijck. Wat een hoogdag moest zijn, is een dag in mineur geworden.” Zelf wist Bourgeois naar eigen zeggen niets van de hele kwestie. “Ik weet niet of bepaalde mensen in de partij op de hoogte waren. Als dat zo was, dan was het onvoorzichtig om Kris voor te dragen als voorzitter. Ik had helemaal niet verwacht dat er een probleem kon zijn met een uitstekend parlementslid dat achting krijgt van vriend en vijand. Het was een complete verrassing.”

Volgens Bourgeois was het zonder meer “een slechte dag” voor N-VA. “Er zullen wonden geheeld moeten worden. Maar dit doet niets af aan onze slagkracht. We staan heel stevig als partij. De pagina is nu omgedraaid. Dit doet niets af aan onze positie. We zijn nog steeds de sterkste partij in Vlaanderen.”

AANGERADEN