Stella McCartney wakkert strijd tussen grootste moderivalen weer aan

Foto: ISOPIX

Modeontwerpster Stella McCartney gaat aan de slag voor het modeconcern LVMH. Dat werd maandag bekendgemaakt. Opvallend is dat de Britse net jarenlang een van de uithangborden was van grote rivaal Kering.

Een jaar geleden kondigde Stella McCartney aan dat zij en Kering hun samenwerking na zeventien jaar zouden stopzetten. Ze kocht daarbij de vijftig procent aandelen die de modegroep in handen had terug. Maandag kwam dan de aankondiging dat ze nu met Kerings aartsrivaal LVMH in zee gaat. Meer details over de deal zullen pas in september bekendgemaakt worden, maar wel al is duidelijk dat ze dit keer hoofdaandeelhouder is en ook als creatief directeur op post blijft.

LVHM, dat onder meer ook eigenaar is van Louis Vuitton, Christian Dior en Givenchy, wil met deze nieuwe samenwerking nog meer gaan inzetten op duurzaamheid. “Het is het begin van een mooi verhaal dat we samen zullen schrijven en we geloven in het potentieel op lange termijn van haar modehuis”, klinkt het in een eerste reactie bij LVMH.

Pionier

“Een beslissende factor was het feit dat Stella de eerste was om duurzaamheid en ethische zaken op de voorgrond te plaatsen, en dat ze een pionier was om haar modehuis daarrond op te bouwen.” McCartney was een van de eerste ontwerpers die stevig inzette op het ontwikkelen van kleding gemaakt uit gerecycleerde materialen en leder en bont afzwoor. Dankzij al die opgedane kennis zal de ontwerpster ook aangesteld worden als adviseur binnen het bedrijf. 

Vete

Het is dit jaar al de tweede grote deal die LVHM sluit nadat het eerder ook al Rihanna aan boord had gehaald om haar eigen modehuis mee op te richten. LVHM en Kering zijn twee van de grootste luxegroepen, hebben beide hun roots in Frankrijk en vechten als sinds 1999 een vete uit, die begon met een hele affaire rond het Italiaanse modehuis Gucci. LVMH is in handen van de familie Arnault, Kering in die van François-Henri Pinault. Die laatste zal ongetwijfeld allesbehalve blij zijn met de overstap van de Britse ontwerpster, want hij was het die haar al in 2001 hielp bij de opstart van haar label en tijdens de financieel moeilijke eerste jaren. 

Door flb
AANGERADEN