KV Mechelen mag (voorlopig) deelnemen aan de Europa League van de UEFA: “In theorie blijft alles mogelijk”

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Goed nieuws voor KV Mechelen: de club mag deelnemen aan de Europa League. Dat meldt de UEFA.

Op dit moment gaat de UEFA ervan uit dat Malinwa als Belgische bekerwinnaar in de groepsfase van de Europa League zal beginnen. Zolang het BAS KV Mechelen niet veroordeeld heeft voor matchfixing grijpt de Europese voetbalbond niet in. Het BAS heeft nog circa twee maanden om te beslissen. Als Malinwa effectief veroordeeld wordt, dan herbekijkt de UEFA de zaak.

Dit lijkt slecht nieuws voor AA Gent, dat nu in principe niet Europees speelt. Het zal Antwerp zijn dat volgende week donderdag in de voorrondes van de Europa League het Roemeense Viittorul treft.

“Het BAS heeft tot midden augustus tijd om een uitspraak te doen, op tijd dus voor de start van de Europa League”, meldt KV Mechelen op zijn website. “Zolang gaat de UEFA ervan uit dat KV Mechelen gewoon in de groepsfase van de Europa League zal starten. Het is nu afwachten wat de uitspraak van het BAS zal zijn. Spreekt het BAS de club vrij, dan kan KV Mechelen in september sowieso Europa in.”

LEES OOK. Hoe één banaal woordje de toekomst van het hele Belgische voetbal bepaald heeft

LEES OOK. Kaakslag voor Voetbalbond? BAS dreigt zittingen matchfixing te moeten heropenen wegens onvolledig en onjuist dossier

Wat Mechelse advocaten opperden, is nu ook gebeurd: “In theorie blijft alles mogelijk”

De Europese voetbalbond laat KV Mechelen deelnemen aan de groepsfase van de Europa League, tenzij het BAS er alsnog anders over beslist. Dat is de voorlopige conclusie die de UEFA nam over de Belgische bekerwinnaar.

De advocaten van Malinwa mochten vorige week hun standpunten verduidelijken aan de UEFA. Die waren dezelfde als tijdens de tuchtprocedure, namelijk: “Dat er geen sprake is van matchfixing en dat er geen toerekenbaarheid is van de club KV Mechelen.” De advocaten hadden er ook voor gepleit dat de UEFA geen definitieve beslissing kan nemen, vóór het BAS een oordeel heeft geveld in de zaak ten gronde.

“De UEFA is ons daarin nu gevolgd”, licht clubadvocaat Thomas Declerck toe in een korte reactie. “De situatie is duidelijk: de UEFA gaat ervan uit dat KV Mechelen in Europa aantreedt en wacht op het BAS, dat voor midden augustus een uitspraak moet doen. Dat is nog ruim een maand voor de uiteindelijke start van de poulefase. Ondertussen zal KV zich blijven voorbereiden op deelname aan de Europa League.”

Indien het BAS toch beslist dat de Kakkers schuldig zijn aan matchfixing, volgt een nieuwe verdediging voor de UEFA-instanties. Ook wanneer het BAS beslist van niet, is er nog geen 100 procent zekerheid over Europees voetbal. “In theorie blijft alles mogelijk, omdat je met twee procedures zit: enerzijds het BAS en anderzijds de UEFA. Het spreekt voor zich dat, wanneer het BAS de stelling volgt dat er geen matchfixing is geweest, KV Mechelen de UEFA daarover zal inlichten. Vervolgens is het afwachten welke acties de UEFA verder zal ondernemen”, besluit Declerck.

Hoofdaandeelhouder Penninckx reageert voorzichtig tevreden: “Stap in de goede richting”

Het nieuws dat KV voorlopig mag aantreden in de Europa League stemt hoofdaandeelhouder Dieter Penninckx uiteraard tevreden. De sterke man van Malinwa beseft wel dat het Europese lot van zijn club nog altijd in hannden ligt van het BAS. Zij kunnen KV alsnog uitsluiten van Europees voetbal in het tweede deel van hun vonnis.

‘Dit is niets definitiefs maar wel een stap in de goede richting’, aldus Penninckx. “De UEFA is ons argument gevolgd om te wachten op het volledige vonnis van het BAS. Dat is positief maar nu zit er voor ons dus ook niets anders op dan te wachten op het uiteindelijke vonnis van het BAS.”

Op vlak van budgetten en inkomende transfers weten ze bij KV dus nog steeds niet of ze al dan niet rekening moeten houden met de miljoenen die verbonden zijn met een ticket voor de poulefase in de Europa League. “Dat klopt. Op dat vlak blijven we in het ongewisse. Maar toch is dit voor eens een nieuwe stap in de goede richting”, besluit Penninckx.

KV Mechelen mag (voorlopig) deelnemen aan de Europa League van de UEFA: “In theorie blijft alles mogelijk”
Foto: Marc Herremans - Mediahuis

AA Gent wacht op finaal verdict van BAS: “Communicatie van UEFA is irrelevant”

AA Gent geeft de hoop op Europees voetbal in het komende seizoen nog niet helemaal op. Ook niet nu de Europese voetbalbond UEFA tot nader order geen Europese uitsluiting oplegt aan KV Mechelen. “We wachten op de eindbeslissing van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Al de rest is niet relevant”, reageerde algemeen manager Michel Louwagie dinsdag bij persagentschap Belga.

KV Mechelen was als bekerwinnaar rechtstreeks geplaatst voor de poulefase van de Europa League. Maar door het matchfixingschandaal was het onduidelijk of Malinwa Europa wel in mocht. De UEFA zou zich daarover uitspreken, maar schuift de hete aardappel door naar het BAS. In afwachting van het eindvonnis van het arbitragecollege mag KVM gewoon de poules van de Europa League in.

Die communicatie van de UEFA betekent ook dat AA Gent komend seizoen geen Europees voetbal zal spelen. Antwerp treedt volgende week donderdag in de tweede voorronde van de Europa League aan tegen het Roemeense Viitorul Constanta.

Maar AA Gent laat zich niet gek maken door de voorlopige beslissing van de UEFA. “Die is eigenlijk niet relevant. Het enige dat ertoe doet, is de beslissing van het BAS. Daar wachten we op”, aldus Louwagie, die erkent dat het uitblijven van een duidelijke beslissing omtrent de Europese tickets problematisch is. De Buffalo’s zijn ook niet officieel op de hoogte gebracht door de UEFA.

Antwerp gaat nog niet uit van tweede voorronde in Europa League

Door de communicatie van de UEFA, die dinsdag liet weten dat KV Mechelen tot nader order in de poules van de Europa League start, treedt Antwerp voorlopig aan in de tweede voorronde. Dat kan wel nog veranderen als het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) zijn finale uitspraak doet. “We zijn in blijde verwachting van die uitspraak, zodat we de organisatie van onze Europese wedstrijd kunnen uitrollen”, reageert woordvoerder Dimitri Huygen bij Belga.

KV Mechelen was als bekerwinnaar rechtstreeks geplaatst voor de poulefase van de Europa League. Maar door het matchfixingschandaal was het onduidelijk of Malinwa Europa wel in mocht. De UEFA zou zich daarover uitspreken, maar schuift de hete aardappel door naar het BAS. In afwachting van het eindvonnis van het arbitragecollege mag KVM gewoon de poules van de Europa League in.

Die communicatie van de UEFA betekent ook dat Antwerp volgende week donderdag in de tweede voorronde van de Europa League aantreedt tegen het Roemeense Viitorul Constanta.

Antwerp wenst niet vooruit te lopen op de zaken, maar rekent wel op een snelle uitspraak van het BAS. “We kijken ernaar uit om de finale beslissing zo snel mogelijk te hebben om de organisatie van de Europese wedstrijd neer te zetten”, zegt Huyghen. De woordvoerder van de Great Old herinnert eraan dat Antwerp zijn Europa League-matchen in het Koning Boudewijnstadion in Brussel moet afwerken. Dat vereist heel wat extra organisatie. “De voorbereiding is al in gang gezet, want we willen onze Europese wedstrijden zo goed mogelijk organiseren. Voor alle partijen is het daarom belangrijk dat het finale vonnis zo snel mogelijk valt.”

Derdenverzet van Belgische voetbalbond en Pro League wordt donderdag ingeleid

Het derdenverzet dat de Pro League en de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) hebben ingesteld tegen de beschikking van de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel na eenzijdig verzoekschrift van Beerschot, wordt donderdag behandeld in kort geding. Dat bevestigde de rechtbank dinsdag aan persagentschap Belga.

De KBVB en de Pro League tekenden maandag via dagvaarding officieel verzet aan bij de Brusselse rechter. Beide voetbalinstanties verzetten zich tegen de beschikking die de samenstelling van de reeksen 1A en 1B verbiedt, zolang er geen finale uitspraak is van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) in het matchfixingdossier.

Donderdag wordt de zaak in kort geding ingeleid. Het gaat om een tegensprekelijke procedure en dus krijgen behalve de advocaten van de Pro League en de KBVB, ook die van Beerschot tijd om te pleiten. Het is niet duidelijk of er nog een tweede zittingsdag moet worden vastgelegd. Aangezien het om een procedure in kort geding gaat, mag er vrij snel na de pleidooien een uitspraak verwacht worden. Dat is ook de bedoeling van de Pro League en de KBVB, want de Jupiler Pro League zou op 26 juli van start moeten gaan met KRC Genk-KV Kortrijk.

Het BAS besliste vorige week dat KV Mechelen en Waasland-Beveren niet kunnen degraderen, omdat de bondsactie in het kader van mogelijke matchfixing op het einde van seizoen 2017-2018 te laat is ingesteld. Het arbitragecollege sprak zich nog niet uit over de grond van de zaak, maar liet in een gedeeltelijk vonnis al wel weten dat de degradatie onmogelijk opgelegd kan worden. Andere straffen zijn wel nog mogelijk.

Maar Beerschot diende donderdag bij hoogdringendheid een eenzijdig verzoekschrift in tegen die tussentijdse beslissing van het BAS. De voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg gaf de Ratten ook gelijk. De voetbalbond en Pro League moeten wachten tot het BAS zijn finale oordeel heeft geveld. Pas na die einduitspraak kan bepaald worden of Beerschot in 1A of 1B moet uitkomen en hoe de reeksen er zullen uitzien.

Door jug, vtvn, dige, thst
  • VOOR ABONNEES
    Meer voetbal