Geen vuurspuwende draak op de Gentse Feesten dit jaar

Foto: Jan Vens

Gent -

De draak boven op het belfort van Gent zal geen vuur spuwen tijdens deze Gentse Feesten. De installatie verwarmde vorig jaar de harten van de Gentenaars, maar de Stad houdt de vlammen dit jaar op stal.

De gouden draak die boven op het belfort over Gent waakt zal geen vuur spuwen dit jaar. De stunt die vorig jaar voor de 175ste verjaardag van de Gentse Feesten op touw werd gezet, wordt niet herhaald. Dat bevestigt Annelies Storms (SP.A), schepen van Feestelijkheden.

De installatie die speciaal op maat werd gemaakt voor de draak van het belfort is in eigendom van de Stad Gent. “We gaan er in de toekomst zeker nog mee werken, maar we willen het houden voor speciale gelegenheden”, zegt Storms.

De vuurinstallatie kreeg vorig jaar veel lovende reacties. Beelden gingen ons land rond. “Maar als we dat elk jaar tien dagen doen, dan is het wow-effect weg”, zegt Storms. “Het gaat ook om een grote logistieke inspanning. De installatie is niet op een twee drie geplaatst.”

Geen vuurspuwende draak op de Gentse Feesten dit jaar
Foto: Steven Hendrix

50.000 euro

Om de draak vuur te doen spuwen was een hoge mobiele kraan nodig om de installatie op de top van belfort te krijgen. Een gespecialiseerde firma, die vuurwerkeffecten voor films maakt, werd tien dagen lang ingeschakeld om de draak elke avond enkele keren vuur te laten spuwen.

Vorig jaar investeerde de Stad zo’n 50.000 euro in de vuur-installatie. Maar budget geeft niet de doorslag, stelt Storms. “We willen de vuurspuwende draak echt speciaal houden. Bovendien proberen we elk jaar een nieuw openingsevenement op touw te zetten, als een verrassing.”

De Gentse Feesten worden vrijdag geopend met een zangevenement aan de vernieuwde Reep. Koorddansers zullen er voor spektakel zorgen op kabels boven het water, tegen het decor van het Geeraard de Duivelsteen, een iconisch gebouw in Gent. Iedereen is welkom vanaf 19 uur.

Door Bert Staes