OVERZICHT. Hoogseizoen voor inbrekers: hier zijn ze naar op zoek als ze je huis binnendringen

Foto: Shutterstock

Het is vakantie, maar niet voor inbrekers. Die profiteren er net van dat mensen op reis zijn want dan kunnen ze ongestoord hun slag slaan. Dit is waar ze vooral naar op zoek zijn als ze bij je binnenbreken.

Het aantal woningdiefstallen in ons land mag dan gedaald zijn, vorig jaar kregen toch nog elke dag gemiddeld 89 gezinnen ongewenst bezoek. Naast 32.531 inbraken in woningen, werd er ook nog 19.086 keer aangifte gedaan van een poging tot inbraak. Dat blijkt allemaal uit cijfers van de federale politie.

Een dief zoekt vooral waardevolle zaken die niet te zwaar zijn om mee te nemen. En waarvoor ze nadien gemakkelijk afnemers vinden.

Juwelen en uurwerken genieten hun voorkeur. Vorig jaar werd 22.126 keer aangifte gedaan van diefstal van juwelen en uurwerken. “Omdat ze nadien gemakkelijk door te verkopen zijn”, zegt de politie.

Op de tweede plaats willen ze geld. Waar je het ook verstopt als je veel cash in huis hebt, een goede dief heeft een neus voor bankbiljetten. De spaarpotten van de kinderen moeten er meestal ook aan geloven want een dief heeft meestal geen medelijden. Alleen de rosse muntjes worden vaak ter plaatse achtergelaten. In 2018 waren er 10.812 aangiften van diefstal van geld uit woningen.

Computers en toebehoren zijn ook populair, al geraken ze daar moeilijker mee weg. Letterlijk en figuurlijk. Ze zijn moeilijker om te transporteren zonder ze te beschadigen. En nadien zijn ze ook moeilijker te verkopen. Op basis van het IP-adres kan iemand die een gestolen computer koopt daar nadien nog veel last mee krijgen. Laptops bevatten tegenwoordig vaak een trackingsysteem om ze terug te vinden.

Ook multimedia en gsm’s zijn populair. Al kan je met een gestolen gsm vaak nog weinig doen.

Kledij komt op de zesde plaats. “Vaak gaan dieven er met de volledig inhoud van een kleerkast vandoor. Het gaat dan vaak om Oost-Europese rondtrekkende benden. Ze zijn vooral geïnteresseerd in merkkledij, dure jurken en herenkostuums. Maar ook in kinderkledij.”

Ook sleutels worden vaak meegenomen, wat voor de slachtoffers vooral een extra kost betekent want ze moeten alle sloten laten vervangen. “Dat is toch wat we hen aanraden in zo’n geval”, klinkt het.

Opvallend in de top tien is gereedschap. Vorig jaar werden ruim 2.500 diefstallen gemeld van gereedschappen, vaak uit tuinhuisjes of garages. Vooral elektrische apparaten, van boormachines tot slijpschijven, komen inbrekers van pas.

Wat laten ze meestal liggen of hangen? Schilderijen, omdat ze daar meestal niet of maar moeilijk vanaf geraken. Ook andere kunstvoorwerpen staan niet in de top tien wegens moeilijk door te verkopen. Ook breekbare spullen laten ze liever liggen of staan.

Door Thierry Goeman
Laad meer berichten...