E-sigaret is wel degelijk goed middel om te stoppen met roken: “Ten onrechte verketterd”

Foto: Hollandse Hoogte / Arthur Vriend Fotografie

Gezondheidsexperts pleiten voor meer nuance rond de controversiële elektronische sigaret. “Want voor verstokte rokers is het wel degelijk een goede methode om de sigaretten definitief af te zweren.”

De stroom onheilsberichten over de gevaren van de elektronische sigaret is intussen ellenlang. In ons land kwamen er daarom strenge regels rond de verkoop van toebehoren. Gezondheidsspecialisten waarschuwen nu echter voor dat ronduit negatieve imago van de e-sigaret, omdat het hen parten speelt bij het begeleiden van rokers.

“Want voor mensen die proberen te stoppen met roken, is de e-sigaret met nicotine wel degelijk een nuttig instrument”, beklemtoont het Vlaams Instituut Gezond Leven. In de Artsenkrant roept het Instituut daarom huisartsen en andere gezondheidswerkers op om patiënten “geen schrik aan te jagen” wanneer ze zeggen dat ze via een e-sigaret proberen hun rookgedrag stop te zetten. “Liever zo, dan helemaal zonder hulpmiddel.”

Waarmee het Instituut niet wil hebben gezegd dat de e-sigaret geen kwaad kan. “Het is een schadelijk product, maar minder schadelijk dan de gewone sigaret.”

Ook e-sigaret afzweren

Bij Tabakstop delen ze de mening van het Vlaams Instituut voor Gezond Leven. “De e-sigaret blijkt een welgekomen hulpmiddel om rokers te doen stoppen. Maar door het negatieve imago willen veel stoppende rokers er niet van weten. En dat hypothekeert hun kansen om succesvol te stoppen”, aldus tabacoloog Christine Plets.

Ook bij Tabakstop beklemtonen ze de e-sigaret niet te willen promoten. “Voor mensen die niet roken, en zeker voor jongeren, is de e-sigaret geen goed idee. En voor stoppende rokers – die dat doen met behulp van een e-sigaret – moet het finale doel zijn uiteindelijk ook de e-sigaret af te zweren.”

Door Werner Rommers