SP.A pleit voor “graduele” toerekeningsvatbaarheid: combinatie van straf en internering

Foto: BELGA

De Kamercommissie Justitie buigt zich woensdag over de zaak-Julie Van Espen en SP.A-voorzitter en Kamerlid John Crombez maakt van de gelegenheid gebruik om het plan van zijn partij in de strijd tegen seksueel geweld in de verf te zetten. De Vlaamse socialisten ijveren voor een invoering van een graduele toerekeningsvatbaarheid.

Dat systeem bestaat al in Nederland en houdt in dat er nog een categorie tussen toerekeningsvatbaar en niet toerekeningsvatbaar zou komen. Wie “verminderd toerekeningsvatbaar” wordt verklaard, krijgt een combinatie van een straf en internering. Veel plegers van zedenfeiten zouden daaronder vallen. Na twee derde van de straf uitgezeten te hebben, moeten ze dan verplicht in behandeling. Om de twee jaar volgt een evaluatie. Uit onderzoek blijkt dat daders nadien vier keer minder vaak hervallen dan zonder behandeling.

Daarnaast pleit Crombez voor een Penitentiair Onderzoeks- en Klinisch Observatiecentrum dat rechters moet helpen om uit te maken of iemand toerekeningsvatbaar is. De straffen voor zedenfeiten moeten omhoog en de zorgcentra – die politie- en medische diensten op één plaats samenbrengen – moet je over het hele land terugvinden.

Door agy, fem