Favorieten blikken vooruit op tweede deel van de Tour: “Ik heb de razernij in mij”

Thibaut Pinot Foto: AFP

Op de eerste rustdag in de Tour de France legden we ons oor te luisteren op de persconferenties van de belangrijkste klassementsrenners. Hoe blikten zij vooruit op de tweede helft van de Ronde van Frankrijk.

Klik hier voor onze digitale Tourgids

Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step): gele trui

“Ik verwacht niet dat ik die trui kan houden tot in Parijs. Alles wat nu nog volgt is bonus, mijn Tour is al geslaagd. Het zwaarste deel van de Tour moet nog komen. De Pyreneeën, de Alpen, er moet nog veel geklommen worden en ik ben me ervan bewust dat ik die trui opnieuw zal moeten afstaan. Er is ook een verschil tussen het dragen van de trui voor een paar dagen en het behalen van dat geel in Parijs. Ik heb al veel energie verspeeld, ik viel aan, won, pakte de trui terug, toonde me gisteren in de waaierrit. Normaal moet een geletruidrager energie sparen. Ik hoop die trui nog tot en met de tijdrit in Pau te dragen, dat zou speciaal zijn, als laatste mogen starten, maar lukt het niet, dan is dat zo.” (lees meer)

Geraint Thomas (Team Ineos) : 2e op 1’12”

“Dit is de perfecte start van de Tour. We staan tweede en derde, dus het waren fantastische tien dagen. Het was massive om tijd te pakken voor de Alpen en de Pyreneneën. Steven Kruijswijk vormt een grote bedreiging met zo’n sterke ploeg om hem heen. Hij is iemand om in de gaten te houden, want hij staat heel dicht. En Alaphilippe? We vonden het niet erg dat hij tijd pakte. Natuurlijk, hoe langer hij blijft staan, hoe meer je rekening met hem moet houden. Als hij op de tweede rustdag nog altijd een comfortabele voorsprong heeft, dan zullen we wat meer bezorgd zijn.”

Steven Kruijswijk (Team Jumbo-Visma): 4e op 1’27” van Alaphilippe

Favorieten blikken vooruit op tweede deel van de Tour: “Ik heb de razernij in mij”
Foto: Photo News

”Ik sta er goed voor, maar daar is alles mee gezegd. We hebben nu het voorspel gehad op wat komen gaat. En op de tweede rustdag zal ik weer bekijken hoe de stand van zaken is. Er is een kans op iets moois, dat klopt. Alleen, ik heb daar nu nog geen zicht op.”

Adam Yates (Mitchelton-Scott): 7e op 1’47” van Alaphilippe

“Ik voel me veel beter dan vorig jaar. We hebben al enkele verraderlijke etappes achter de rug, dus ik sta er veel beter voor dan vorig jaar. Ik hield me een beetje afzijdig omdat er zo hard gevochten wordt vooraan in het peloton. Daar verlies je veel energie mee en de Tour duurt drie weken. Mijn ploegmakkers hebben meer vertrouwen in mij en ik vertrouw mijn ploegmakkers meer.”

Nairo Quintana (Movistar): 8e op 2’04” van Alaphilippe

“Dit is mijn beste Tour-begin sinds erg lang. Ik denk dat er dit jaar een kans ligt om iets groots te realiseren. Vrijdag is er wel een tijdrit waarin ik moet proberen om zo min mogelijk tijd te verliezen. Maar ik ben gemotiveerd en ik heb er een goed gevoel over. We zijn nog op elf dagen van Parijs en de bergen komen eraan. Met alle respect voor Alaphilippe - ik weet niet hoe ver die kan geraken - maar ik denk dat Team Ineos de koers in handen zal nemen. Ik weet dat Thomas en Bernal die ploeg een solide basis heeft om dit jaar de Tour te winnen. Maar het is aan ons om in de war te sturen.”

Thibaut Pinot (Groupama-FDJ): 11e op 2’33” van Alaphilippe

“Ik ben nog altijd woedend, gefrustreerd. Omdat we dat tijdverlies van gisteren niet verdiend hebben. Ik kan het niet aanvaarden. Tot gisteren hebben we geen enkele fout gemaakt. En dan maken we er eentje… Collectief waren we niet goed. Ik wil niet over dat rondpunt spreken. Ik ben nog altijd geëmotioneerd omdat het niet onze tegenstanders zijn die 1’40” hebben gepakt op ons. Het zijn wij die hen die seconden cadeau hebben gedaan. We hadden waakzamer moeten zijn. Ik weet dat ik de benen heb. En ik heb de razernij in mij. De ochtend van de tijdrit en op de Tourmalet zal ik nog eens aan alles terugdenken. De aankomst op de Tourmalet zal veel pijn doen en er zijn geen ronde punten of borduren die roet in het eten kunnen strooien. Daar zullen het de benen zijn die zullen beslissen. Ik geloof nog in het podium. Ik heb veel steunberichtjes gekregen en dat is nieuw. Daarom alleen al mag ik niet opgeven.”

Jakob Fuglsang (Astana): 16e op 3’22” van Alaphilippe

“Het is jammer dat ik gisteren tijd heb verloren. Ik zat slecht gepositioneerd en dat betaal je cash. Ik ben de enige verantwoordelijke voor die fout. Maar dat ligt achter ons. We kennen de Tour en moeten profiteren van elke kans die we krijgen om de wedstrijd naar onze hand te zetten. Alles blijft mogelijk.”

Door md, hc, jpdv
AANGERADEN