Alaphilippe wil volgend jaar Ronde van Vlaanderen rijden

Foto: BELGA

Dan was het eindelijk rustdag, dan nog galmde overal “Julian, Julian, Julian” aan het station van Albi-Centre, waar Deceuninck-Quick Step logeerde in het Grand Hôtel d’Orléans. Het zaaltje waar Alaphilippe zijn ochtendlijke persconferentie gaf, zat mudvol. Vooral met Fransen, uiteraard, die hem onophoudelijk vroegen of hij misschien wel niet heimelijk droomt van de eindwinst of het podium in Parijs.

Klik hier voor onze digitale Tourgids

“Vraag me niet hoelang ik nog in het geel rijd”, klonk het. “Ik hoop dat ik mezelf nog een paar dagen kan verrassen. Ik kijk er wel naar uit om vrijdag de tijdrit van Pau in het geel te starten. De Tourmalet van zaterdag? Vorig jaar ging ik er als eerste over, gemend door Bob Jungels. We zien wel waar het schip strandt.”

Het Franse journaille probeerde het nog eens, maar dan voor de Tour van 2020. “Ik denk dan eerder aan de Ronde van Vlaanderen”, bekende Alaphilippe. “De hele Tour de France door bij de vijf eersten staan, dat is nu nog niet voor mij.”

Tom Steels beaamde de woorden van de geletruidrager: “Alaphilippe als pure klassementsrenner, die zich tien dagen zonder één enkele demarrage moet stilhouden in de groep? Ik denk dat ie dan op een dag in één jump over het peloton wipt. Laat hem maar zijn wie hij is. Julian is de perfecte remedie tegen het grijzer wordende wielrennen. Hij durft de trui terug te gaan halen, ment mee de sprint en zoals gisteren (maandag, nvdr.) de waaier. Zo’n coureur haalt nieuwe mensen naar de sport. Hij koerst heel explosief, dat is zijn specialiteit. De sleutel van een carrière is zo lang mogelijk je pure kwaliteit te behouden. We hebben ook nog altijd Enric Mas die mee glijdt. Dat is een échte klassementsrenner, die de pedaalslagen telt.”

Door hc
AANGERADEN