Washington sanctioneert Myanmarese legerchefs voor “etnische zuivering” Rohingya

Bron © BELGA

Onder anderen bevelhebber van het leger Min Aung Hlaing mag de VS niet binnen. Foto: AFP

De Verenigde Staten hebben sancties opgelegd aan een legerchef en drie andere Myanmarese militaire verantwoordelijken voor de “etnische zuivering” van de Rohingya-moslims. Dat meldde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo dinsdag in een mededeling.

De bevelhebber van het leger, Min Aung Hlaing, zijn nummer twee Soe Win en twee generaals, Than Oo en Aung Aung, mogen de VS niet binnen, net zoals hun naaste familie, klinkt het.

“De Amerikaanse regering is de eerste die publiekelijk optreedt tegen de verantwoordelijken van het leger van Myanmar”, verklaart Pompeo. “We hebben voor deze individuen gekozen op basis van geloofwaardige informatie over de betrokkenheid van deze leiders bij ernstige mensenrechtenschendingen.”

De minister van Buitenlandse Zaken is “bezorgd” omdat de Myanmarese regering “de daders niet verantwoordelijk heeft gehouden” voor het geweld. Pompeo, die sprak over “etnische zuivering”, veroordeelde in zijn mededeling ook de vrijlating van de soldaten die verantwoordelijk zijn voor het bloedbad op Rohingya-moslims. Min Aung Hlaing liet hen “na amper enkele maanden” in mei vrij.

Genocide en deportatie

Minstens 10.000 mensen zouden gedood zijn en meer dan 740.000 Rohingya vluchtten in 2017 naar het naburige Bangladesh door het aanhoudende geweld van het Myanmarese leger, dat VN-onderzoekers een “genocide” noemden.

De aanklager van het Internationaal Strafhof ICC zal een onderzoek instellen naar de vermeende deportatie van Rohingya-moslims door Myanmar naar Bangladesh. Dat kan beschouwd worden als een misdrijf tegen de menselijkheid.

AANGERADEN
Meest recent