Qatar ontkent raket te hebben verkocht aan Italiaanse extremisten

Bron © BELGA

Foto: AFP

Een raket die maandag werd ontdekt bij een extreemrechtse Italiaanse groepering was ooit van het Qatarese leger, maar het land ontkent dat het dat wapen verkocht aan de extremisten.

Qatar erkent dat de langeafstandsraket ooit eigendom van het Qatarese leger was, maar zegt dat het wapen in 1994 werd verkocht aan een derde land. “We werken momenteel nauw samen met de betrokken partijen, waaronder Italië, om de feiten te achterhalen, en maken ons grote zorgen over hoe een raket die 25 jaar geleden werd verkocht in handen is gekomen van een partij die geen staat is”, verklaarde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter.

Volgens Qatar gaat het om een Matra-raket, een projectiel van Franse makelij, die in 1994 werd verkocht als onderdeel van een verkoop van 40 Matra Super 530-raketten aan een vriendelijke natie. Over welk land het gaat, wil Qatar niet bekendmaken “in deze fase van het onderzoek”.

Pro-Russische rebellen

De Italiaanse politie ontdekte de raket tijdens een antiterreuroperatie tegen Italianen met extremistische ideologieën die gevochten hebben aan de zijde van de pro-Russische rebellen tegen het Oekraïense leger in het oosten van Oekraïne.

“Tijdens de operatie werd een luchtafweerraket in beslag genomen, die in perfecte staat was en gebruikt is door het leger van Qatar”, verklaarde de politie in een mededeling. Daarnaast vonden agenten een twintigtal oorlogswapens, waaronder hypermoderne automatische geweren en een grote hoeveelheid munitie, en neonazipropaganda.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent