Grote planetoïde zal aarde niet raken… voorlopig toch

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: BELGAIMAGE

Het dreigende gevaar voor een inslag met de kracht van ongeveer honderd Hiroshima-bommen op aarde is geweken. De tot 50 meter grote stuk planetoïde ‘2006QV89’ zal onze planeet niet raken, zegt Rüdiger Jehn, het hoofd van de dienst planetaire bescherming van het Europese ruimtevaartagentschap ESA.

De planetoïde had de aarde in september kunnen raken. De kans op een botsing bedroeg volgens de ESA 1 op 7.299. Ter vergelijking: de kans om de Lotto te winnen met zes juiste cijfers plus het bonusnummer is 1 op 140 miljoen. Daarom werd begin juli in Chili met een telescoop een mogelijk punt geobserveerd van haar baan. Als de planetoïde daar was opgedoken, was ze gebotst met de aarde. Maar er was niets te zien. Mogelijk kan ze in september 2023 nog een keer de aarde naderen.

Materie uit het heelal in deze grootteorde kan immense schade aanrichten. Zes jaar geleden richtte de explosie van een meteoriet van 20 meter groot verwoestingen aan in de Russische miljoenenstad Tsjeljabinsk. Toen was er een oorverdovende knal te horen, en een schokgolf raasde over de streek. De explosie van het brokstuk van 16.000 ton verwondde ongeveer 1.500 personen, de meesten door gesprongen ruiten. Aan duizenden gebouwen was er schade.

De ESA heeft een lijst met 870 objecten die de aarde de komende honderd jaar mogelijk kunnen raken.

Door jvh
AANGERADEN