Philippa York (voormalige bolletjestrui Robert Millar) haalt uit naar tijdverliezende topfavorieten

Bron © Cyclingsnews

Het moet volgens Philippa York (de voormalige bergtruiwinnende Robert Millar) raar lopen, wil Team INEOS niet met de gele trui naar huis gaan. In haar analyse voor Cyclingsnews.com haalt ze uit naar Movistar, Jumbo-Visma en enkele outsiders die volgens haar wel heel slordig waren in de tiende etappe.

Klik hier voor onze digitale Tourgids

Philippa York was in de jaren tachtig Robert Millar, één van de beste en tegelijk meest excentrieke renners in het peloton. in 2017 openbaarde ze haar transitie van man naar vrouw en keerde terug naar de koers, deze keer als (harde) analiste.

LEES OOK. Ooit was ze één van de beste renners in het mannenpeloton, vandaag heet ze Philippa York: “Ik was liever vroeger vrouw geworden en nooit renner geweest”

York kan er met haar pet niet bij dat een aantal teams een positieve draai konden geven aan het resultaat van etappe 10, terwijl hun kopmannen de nodige tijdverlies hadden opgedaan. “Wanneer je 1.40 minuten verliest op een dag waarop je zonder problemen over de streep had moeten komen, is er wat mij betreft weinig ruimte voor sympathie of troost.”

“Renners als Urán, Porte en Pinot wijzen op het overvloedige aantal bergetappes dat er nog aan zit te komen”, vervolgt York. “Maar het zijn juist deze renners die heel eerlijk moeten zijn en toe moeten geven dat ze nog eens een of twee minuten kunnen verliezen op Thomas tijdens de tijdrit van vrijdag. Dan kan de achterstand zomaar vier minuten bedragen met enkel de Pyreneeën nog te gaan.”

Philippa York (voormalige bolletjestrui Robert Millar) haalt uit naar tijdverliezende topfavorieten
Rigoberto Urán werd door zijn ploeggenoten op achterstand gezet in de waaieretappe richting Albi. Foto: EPA-EFE

Volgens York hoeft dat nog niet te betekenen dat de strijd om het geel dan beslist is. “Game-over is het niet, een sterke klimmer kan zo’n tijdsverschil dichtrijden, maar eenvoudig is het niet. Daarnaast heeft Thomas als titelverdediger een machtspositie, niet alleen vanwege de kracht die Team INEOS uitstraalt tijdens deze Tour de France.”

“Onbegrijpelijke beslissingen van Movistar en Jumbo-Visma”

De voormalig winnaar van de bolletjestrui in 1984 twijfelt over de tactieken van Movistar en Jumbo-Visma. “Wat niemand zal begrijpen, is de beslissing van Movistar om renners terug te sturen om hun verliezen te beperken. Ze lieten kopman Nairo Quintana in een precaire situatie voorin met Alejandro Valverde naast hem voor het geval er iets gebeurde. Een bizarre, onbegrijpelijke beslissing die veel zegt over het vertrouwen in Quintana.”

Ook het weggeven van de derde plaats voor George Bennett kan niet op goede woorden rekenen van York. “Wie beslist dat uitgerekend Bennett bidons moest halen toen de zijwind opsteeg. Het was een even groot collectief falen als van Education First die de waaierstrijd begon en zo hun eigen kopman in zijn hemd zette.”

Philippa York (voormalige bolletjestrui Robert Millar) haalt uit naar tijdverliezende topfavorieten
George Bennett verloor onnodig veel tijd in de tiende etappe. Foto: Photo News

York voorspelt dat de gele trui uiteindelijk wederom om de schouders van Geraint Thomas komt te hangen. De Welshman heeft, volgens York, in huidige geletruidrager Julian Alaphilippe de grootste concurrent. “De grote vraag is hoe lang Alaphilippe kan volgen en met de druk om kan gaan. Hij zou de eerste bergetappe van donderdag kunnen overleven, maar ik vermoed dat hij na de tijdrit zijn gele trui definitief moet afstaan.”

Door Maarten Elst