‘VERENIGDE OPPOSITIE’ vraagt en krijgt Rozebroekencommissie

Foto: RR

Gent -

Woensdagavond houdt de gemeenteraad een extra commissievergadering naar aanleiding van de incidenten in Rozebroeken. Op vraag van de ‘verenigde Gentse positie’. PVDA spreekt echter tegen dat er een samenwerking met Vlaams Belang bestaat.

De drie Gentse oppositiepartijen N-VA, Vlaams Belang en PVDA, vroegen samen om de commissie in spoed bijeen te roepen. In een persbericht, verstuurd door N-VA-fractiesecretaris Kristina Colen, noemen ze zichzelf ‘de verenigde Gentse oppositie’. Het bericht werd ondertekend door de fractieleiders (vlnr. op de foto’s)Johan Deckmyn (Vlaams Belang), Anneleen Van Bossuyt (N-VA) en Tom De Meester (PVDA).

Die samenwerking is opmerkelijk. Doorbreken PVDA en N-VA het cordon sanitaire in de oppositie? Politicoloog Dave Sinardet (VUB): “Het cordon is een afspraak om niet te besturen met Vlaams Belang. Maar er is uiteraard ook de neiging om gewoon niet samen te werken met die partij, ook niet in de oppositie. In dat opzicht is dit vreemd. Van N-VA kan ik het nog begrijpen, die partij onderhandelt ook met Vlaams Belang op Vlaams niveau. Maar van PVDA verrast me dit. Ik kan me ook niet inbeelden dat dit in Antwerpen zou gebeuren. Een mail ondertekend door zowel Wouter Van Besien, ­Filip De Winter en Peter Mertens lijkt me nog niet voor morgen.”

Fractieleider Tom De Meester van PVDA zegt dat het persbericht fout is opgesteld. “Er is helemaal geen verenigde oppositie. Dat bericht is snel opgesteld door de fractieleiders. We hadden het beter anders geformuleerd. Tijdens de commissie zal blijken dat we qua visie lijnrecht tegenover Vlaams Belang staan. Het klopt wel dat we elkaar nodig hadden om die extra commissie te kunnen vragen.” De Meester zal de volgende keer berichten waaronder zijn naam staat beter nalezen. “Ik heb een les geleerd. Laat het duidelijk zijn dat samenwerken met Vlaams Belang voor ons niet aan de orde is.”

De commissie van vanavond komt er na incidenten in het zwembad, al dan niet met grensoverschrijdend gedrag.

Door Jan Claeys