Rusland wil Turkije ook gevechtsvliegtuigen leveren

Bron © BELGA

De Russische president Foto: Photo News

Na de levering van het luchtafweersysteem S-400 aan Turkije is Rusland ook bereid zijn gevechtsvliegtuigen aan het NAVO-land te verkopen. “Waarom niet? Een precedent is er al”, zei de Russische vicepremier Joeri Borisov woensdag aan het persbureau Interfax. Hij prees Turkije omdat het niet gezwicht was voor de dreigingen die de Verenigde Staten bij de aankoop van de S-400 hadden geuit.

Rusland beschouwt het als een groot succes dat het met een wapentransactie tot NAVO-gebied kon doordringen. Borisov reageerde met zijn uitspraak ook op berichten dat Turkije door de aanschaf van het Russische luchtafweersysteem geen F-35-gevechtsvliegtuigen van de VS zou krijgen.

Luchtafweersysteem

Tegelijk verweet Borisov de VS dat ze ook India van het S-400-systeem willen afhouden. Het systeem concurreert met het Amerikaanse Patriotsysteem.

Volgens de Russische politicus verlopen de leveringen van de S-400-onderdelen aan Turkije, die vrijdag begonnen, volgens plan. Russische deskundigen leiden hun Turkse collega’s op in het gebruik van het luchtafweersysteem.