Warmer rond de Noordpool dan in Brussel: “Nog nooit meegemaakt, maar we zullen eraan moeten wennen”

Bron © CBC, Straits Times

Foto: BELGAIMAGE

Het is historisch warm in de meest noordelijke bewoonde plaats op aarde, op 900 kilometer van de Noordpool, en dat baart wetenschappers grote zorgen. “Dit hebben we nog nooit meegemaakt”, zegt klimatoloog David Phillips. “En we zullen eraan moeten wennen.” Afgelopen zondag was het er zelfs warmer dan in Brussel.

Met grote ogen kijken Canadese wetenschappers naar wat er zich de voorbije dagen aan het afspelen is in Alert, de meest noordelijke bewoonde plaats op aarde, op goed 900 kilometer van de Noordpool. De temperaturen gaan er vlot richting 20 graden. Zondag steeg het kwik nog verder: 21 graden was het. Meer dan in Brussel, waar het slechts 19 graden werd.

“Fenomenaal”

Hoe uitzonderlijk dat is? Heel erg. De gemiddelde temperatuur in juli bedraagt 3 graden Celsius, met uitschieters tot 6 graden.

“Dit is een fenomenale statistiek”, zegt Armel Castellan, een meteoroloog die voor het Canadese ministerie van Milieu werkt. “Dit is maar een van de vele honderden voorbeelden dat de aarde opwarmt. Het gaat hier om een absoluut record. Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt.”

David Phillips, hoofdklimatoloog van Environment Canada, noemt het “spectaculair”. “Dit hebben we nog nooit meegemaakt. We kunnen spreken van een arctische hittegolf. Dat is niet overdreven. Het noorden heeft de op één of twee na warmste lente ooit meegemaakt.”

Eerdere modellen en onderzoeken hadden al uitgewezen dat de poolcirkel drie keer sneller opwarmt dan de rest van de planeet. “Het is echt nodig dat de uitstoot van koolstof teruggedrongen wordt”, zegt Phillips. “De officiële voorspellingen tonen dat we moeten wennen aan dit weer. Het zal heel juli, heel augustus en zelfs een deel van september zo warm blijven.”

Records sneuvelen

Langs de poolcirkel worden de jongste jaren steeds meer warmterecords verbroken. “Dat zien we steeds meer”, zegt Phillips. “Maar het gaat dan niet om een halve of een tiende van een graad. Het is telkens een groot verschil met het vorige record.

De stijging van de temperaturen zou te maken kunnen hebben met het smeltende ijs in de zeeën. “Je kan niet ontkennen dat de klimaatverandering hier een grote rol in speelt.”

Door gjs
AANGERADEN