De Tour in zestig seconden: Caleb Ewan doet Soudal-Lotto opnieuw feesten, exit Niki Terpstra na ongelukkige val

Foto: BELGA

Etappe elf tussen Albi-Toulouse kende een voorspelbaar verloop met opnieuw een half Belgisch succes. De Australiër Caleb Ewan spurtte immers een zucht sneller dan Dylan Groenewegen en schonk daarmee Soudal-Lotto een tweede etappezege in deze Tour. Hun zomer kan al niet meer stuk.

Klik hier voor onze digitale Tourgids

Hoe verliep de etappe?

Voorspelbaar saai. Vier renners mochten van bij de start voor het peloton gaan uitrijden en ze werden bij het naderen van aankomstplaats Toulouse gegrepen. De voorspelde massaspurt kwam er dus ook en eindigde in het voordeel van de kleine Australiër van Soudal-Lotto, Caleb Ewan.

De laatste kilometer?

De laatste kilometers liepen overwegend in licht dalende lijn en dat zorgde voor een snelle spurt. Wout van Aert leidde de debatten in, Mike Teunissen deed een machtige inspanning maar het was Caleb Ewan die profiteerde. Viviani verloor zijn leadout Richeze na een manoeuvre en kwam dus niet verder dan aan het wiel van de twee protagonisten.

Wat deden de favorieten?

Een bijkomende rustdag inlassen. Met drie pittige etappes doorheen de Pyreneeën en een individuele tijdrit in Pau hadden zij ook voldoende reden om het rustig aan te doen. Nairo Quintana geraakte even achterop na een val maar dat probleempje werd snel opgelost.

Wat deden de Belgen?

Aimé De Gendt was één van de weinige renners van Wanty Gobert die we in deze Tour nog niet in de aanval hadden gezien. Tijd om daar verandering in te brengen maar ook hij kon niet vermijden dat het tot een massaspurt kwam. De Gendt probeerde nog wel in de slotfase maar meer dan de prijs van de strijdlust hield hij er ook niet aan over.

Is er iets dat u nog moet weten?

Pech voor Niki Terpstra. De 35-jarige Nederlander was het belangrijkste slachtoffer van een val op dertig kilometer van de finish en moest de wedstrijd verlaten.

Rituitslag:

1. Caleb Ewan (Aus)

2. Dylan Groenewegen (Ned)

3. Elia Vivian (Ita)

4. Peter Sagan (Svk)

5. Jens DEBUSSCHERE

6. Sonny Colbrelli (Ita)

7. Jasper PHILIPSEN

8. Cees Bol (Ned)

9. Alexander Kristoff (Noo)

10. Warren Barguil (Fra)

Algemeen klassement:

1. Julian Alaphilippe (Fra)

2. Geraint Thomas (GBr) op 1’12”

3. Egan Bernal (Col) op 1’16”

4. Steven Kruijswijk (Ned) op 1’27”

5. Emanuel Buchmann (Dui) op 1’45”

6. Enric Mas (Spa) op 1’46”

7. Adam Yates (GBr) op 1’47”

8. Nairo Quintana (Spa) op 2’04”

9. Dan Martin (Ier) op 2’09”

10. Thibaut Pinot (Fra) op 2’33”

Bekijk hier de volledige rituitslag en klassement

Tweet van de dag

De vorige Australische spurter van de Lotto-ploeg feliciteert de nieuwe Australische spurter van de Lotto-ploeg.

Door gvdl