REACTIES. Caleb Ewan proeft “zoete overwinning”: “Een grote droom komt uit”

Caleb Ewan is dolgelukkig met zijn eerste etappezege in de Tour de France. Foto: BELGA

Millimeters was het verschil tussen etappewinnaar Caleb Ewan en runner-up Dylan Groenewegen. De Australische renner van Soudal Lotto heeft met zijn Touretappe nu in alle drie de grote rondes een ritzege op zijn naam kunnen zetten. Zijn reactie en meer reacties na de massaspurt in etappe 11.

Klik hier voor onze digitale Tourgids

LEES OOK. Caleb Ewan bezorgt Soudal-Lotto een tweede ritzege na alweer een beklijvende spurt met Dylan Groenewegen.

Caleb Ewan: “Roger Kluge bracht me terug naar voren in het peloton”

“Deze overwinning smaakte zoet”, bevestigde ritwinnaar Caleb Ewan vlak na afloop. “Om eerlijk te zijn kan ik het nog altijd niet geloven. In de laatste vier sprints die ik heb meegereden, zat ik er steeds heel dichtbij. Mijn team heeft altijd vertrouwen in mij gehouden zoals ik in mijn sprints ben blijven vertrouwen. Ik wist dat als alles samenviel, dat ik de snelste van de dag kon zijn. Dat heb ik vandaag laten zien.”

REACTIES. Caleb Ewan proeft “zoete overwinning”: “Een grote droom komt uit”
Lachende gezichten bij Soudal Lotto: Thomas De Gendt (links) feliciteert etappewinnaar Caleb Ewan. Foto: Photo News

Het zag er niet naar uit dat Ewan vandaag zijn eerste zege zou boeken. “Met nog een paar tientallen kilometers te gaan, kwam ik achter ploeggenoot Jasper De Buyst te zitten, die crashte”, zag Ewan. “Ik kwam achterin het peloton te zitten, waardoor de dagzege verloren leek. Roger Kluge kwam terug en leidde me in de laatste kilometers naar voren en zette me in het wiel van Groenewegen. Ik herstelde op tijd en had de juiste benen om de finale te beslissen.”

“Natuurlijk komt er een droom uit”, vervolgt Ewan. “Van jongs af aan wil je een etappe in de Tour de France winnen, dat is na vandaag gelukt. Ook in Australië is de Tour de France zeer populair, ik ben zeer trots.” (mnet)

Jens Keukeleire: “Deze zege was absoluut geen kattenpis”

“Het was een enorme hectische finale met een paar valpartijen. Caleb (Ewan) bleef maar roepen: opschuiven, opschuiven, opschuiven. Maar iedereen zat eigenlijk al aan zijn limiet. Ik denk dat hij in een goed wiel zat en het heeft kunnen afronden. Ik ben er blij mee. Het was ons grootste objectief om met hem een etappe te winnen.”

REACTIES. Caleb Ewan proeft “zoete overwinning”: “Een grote droom komt uit”
Jens Keukeleire. Foto: BELGA

“Ik heb Jasper niet zien vallen, maar heb het wel gehoord via de radio. De koers was net aan het openbreken op zo’n dertig kilometer voor de streep toen die grote valpartij plaatsvond. Tiesj Benoot lag daar ook bij. Het was absoluut geen kattenpis om vandaag de ritzege binnen te halen.” (mnet)

Jens Debusschere: “Eerste vier zijn hors categorie”

In Toulouse heette de eerste Belg niet Jasper Stuyven, Jasper Philipsen of Wout van Aert, maar Jens Debusschere. De West-Vlaming kon zich voor het eerst deze Tour plaatsen in de sprint en verovert in zijn derde deelname zijn eerste top tien. “De laatste twintig kilometer waren erg hectisch met enkele valpartijen. Ook in de slotkilometer was de chaos troef. In de laatste bocht ontstond er een klein gaatje, omdat Philipsen daar gehinderd werd. Ik kwam in de sprint van ver. De eerste vier waren toen al buiten schot, al zijn die mannen ook gewoon moeilijk te kloppen. Ik ben zeer tevreden dat ik mij eindelijk eens kan tonen. Het was nog niet mijn Tour. Vooral in het begin was ik echt niet goed, met de ploegentijdrit als dieptepunt. Nadien werd het elke dag een beetje beter. De rustdag van gisteren heeft mij echt deugd gedaan. Ik hoop nu uit de grond van mijn hard dat het vanaf nu crescendo gaat, want zo afzien als in het begin van deze Tour is niet plezant.” (bvc)

REACTIES. Caleb Ewan proeft “zoete overwinning”: “Een grote droom komt uit”
Jens Debusschere. Foto: BELGA

Benoot: “Ewan is misschien wel de snelste”

Tiesj Benoot kwam tijdens de rit ten val. “Ik ben gevallen op mijn elleboog. Ik denk dat ik redelijk vooraan zat, maar onverwacht viel iedereen op de grond voor mij. De ritzege? Champagne zal wel smaken. De nacht? Mijn zijkant ligt open en ik zit met mijn elleboog en knie. Dat wordt lastig slapen. Ewan? Hij sprint vijf keer in de top drie, dan is hij misschien wel de snelste van het pak.” (vtvn)

Sergeant: “Doel bereikt”

Sportief manager Marc Sergeant was blij met de tweede ritzege voor zijn team. “Dit was het doel dat we ons vooraf gesteld hadden, eentje in de sprint en eentje met een aanval. Dat is nu gelukt en we zijn nog maar bij de elfde rit. Ik heb er altijd vertrouwen in gehad. Ewan heeft nooit buiten de top tien gesprint. Dat is als sprinter belangrijk, om in de mix voor de ritzege te zitten. De vorige keer kwam hij 7cm tekort op Groenewegen, nu was het andersom.”

REACTIES. Caleb Ewan proeft “zoete overwinning”: “Een grote droom komt uit”
Soudal Lotto-sportief manager Marc Sergeant zag zijn hoofddoel uitkomen: een ritzege van sprinter Caleb Ewan. Foto: BELGA

“Vandaag was het ook een totaal andere spurt”, aldus Sergeant. “Het ging met een razende vaart naar de finish, wat wel gevaarlijk was. Gisteren zat Ewan nog een uur op mijn kamer en deed hij een heel verhaal. Hij voelt zich heel goed in de ploeg. Hij is vooral geduldig en dus is dit schitterend voor hem.” (vtvn)

Door Maarten Elst, Bram Vandecapelle, Vincent Van Genechten