Historici betwisten veldhospitaal in Wevelgem

Bron © BELGA

Foto: KW.be/Mister C

Wevelgem -

Historici uit Wevelgem betwijfelen of de ondergrondse gangen die zijn gevonden wel degelijk van een naziveldhospitaal zijn. Dat schrijft Focus/WTV op zijn website. Twee historici brengen hun versie van de feiten op de website van de gemeente Wevelgem. Afgelopen vrijdag beweerde een journalist nog een naziveldhospitaal te hebben ontdekt.

Na de onthullingen van vorige week vrijdag kreeg het gemeentebestuur van Wevelgem veel reacties van inwoners en historici. Enkelen doken in de archieven om de juiste historische werkelijkheid te achterhalen. Uit dat onderzoek blijkt dat de bunker geen militaire inrichting was, maar een commandopost ter bescherming.

LEES OOK. Hoe een waterput toegang gaf tot een vergeten tunnelnetwerk: ondergronds nazibolwerk blootgelegd in Wevelgem

Uit de inventaris in het gemeentearchief blijkt dat hij niet door de Duitsers werd gebouwd. Een authentieke kaart in het archief toont 34 van die burgerschuilplaatsen in de deelgemeente Wevelgem. Omdat nog niet alles geweten is over de ondergrondse site gaat de gemeente Wevelgem samen met geïnteresseerden en deskundigen op zoek naar de oorsprong van het bouwwerk in de ondergrond van Wevelgem.

LEES OOK. Journalist ontdekt nazicomplex in Wevelgem: “Enorm ondergronds hospitaal”