Kamercommissie Vervolgingen vergaderde over Dries Van Langenhove: “Onderzoek loopt”

Bron © BELGA

Foto: BELGA

De Kamercommissie Vervolgingen kwam woensdag bijeen over het gerechtelijk onderzoek tegen Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang). Het parket heeft per brief aan de Kamer laten weten dat er een onderzoek loopt.

Het gerechtelijk onderzoek draait rond mogelijke inbreuken op de racismewet, de negationismewet en de wapenwet en werd opgestart na de Pano-reportage rond Schild & Vrienden. Van Langenhove is daarvoor formeel in verdenking gesteld, drie dagen voor zijn eedaflegging in de Kamer.

Parlementaire onschendbaarheid

De commissie Vervolgingen van de Kamer buigt zich in principe over vragen van het openbaar ministerie om de parlementaire onschendbaarheid van een Kamerlid op te heffen of over het in bescherming nemen van een parlementslid, zodat het parlement zijn werk kan doen.

Voor Van Langenhove is nog geen vraag tot opheffing van de onschendbaarheid gekomen. Het parket stelde overigens bij zijn inverdenkingstelling dat er eigenlijk geen sprake is van onschendbaarheid, aangezien het onderzoek werd ingesteld op het moment dat Van Langenhove een gewone burger was. Die stelling wordt door sommige specialisten betwist.

De Kamercommissie, die achter gesloten deuren vergadert, heeft vastgesteld dat Van Langenhove zijn mandaat voorlopig dan ook gewoon kan uitoefenen, dat het parket zijn onderzoek kan verderzetten en vraagt op de hoogte gehouden te worden over eventuele verdere ontwikkelingen.

AANGERADEN
Meest recent