Leuven dient net als Lubbeek klacht in tegen ANPR-camera Bierbeek

Bron © BELGA

Op de Wollenmarkt in Mechelen hangt zo’n camera Foto: Stijn Van de Sande

Leuven / Bierbeek -

De stad Leuven heeft bij het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) een klacht ingediend tegen de beslissing van de gemeente Bierbeek om vanaf 1 september ter hoogte van de Koning Albertlaan een ANPR-camera te plaatsen die tijdens de spitsuren het gemotoriseerd verkeer dat er passeert beboet met een GAS-boete van 58 euro.

Enkel wie toestemming heeft - het gaat momenteel niet alleen om alle inwoners van Bierbeek, maar ook om bewoners van omliggende wijken in Leuven en Lubbeek - wordt vrijgesteld van de boete.

Sluipverkeer

Bierbeek wil met de maatregel de betrokken lokale wegen, die enkel bedoeld zijn voor lokaal bestemmingsverkeer, terug leefbaar en veilig maken. De betrokken straten - Panoramalaan, Koning Albertlaan, Nieuwstraat en dergelijke - krijgen al sinds jaar en dag dagelijks meer dan 4.000 wagens te slikken. Het betreft voornamelijk sluipverkeer van en naar de E40, E314 en gewestwegen.

Net als Lubbeek, dat eerder reeds een klacht indiende tegen de Bierbeekse beslissing, vreest Leuven dat enkele wijken op zijn grondgebied hierdoor met meer sluipverkeer opgezadeld zullen worden. Om deze wijken - wat Leuven betreft gaat het onder meer om de Zavelstraat, Heidebergstraat en Plattelostraat - hier in de toekomst van te vrijwaren, dreigde Leuvense mobiliteitsschepen David Dessers (Groen) er recent nog mee dat de stad op haar beurt ANPR-camera’s zal plaatsen.