Incidenten in Rozebroeken afgelopen 3 jaar: 8 x voyeurisme, 2 x exhibitionisme, 8 aanrandingen, 2 verkrachtingen

Foto: fvv

Gent -

De afgelopen drie jaar werden in het zwembad Rozebroeken 8 gevallen van voyeurisme, 2 gevallen van exhibitionisme, 8 aanrandingen en 2 verkrachtingen geregistreerd. “Er is een probleem en we gaan dat samen aanpakken”, belooft schepen van Sport Sophie Bracke (Open VLD). Vanaf volgende week maandag zullen bezoekers hun identiteitskaart moeten toetsen aan een zwarte lijst van zwemmers die een toegangsverbod hebben gekregen. Die lijst is voorlopig blanco. De stad zal bekijken of die lijst kan doorgegeven worden aan andere zwembaden.

De commissie werd inderhaast bijeengeroepen door N-VA, Vlaams Belang én PVDA, een nooit eerder geziene samenwerking.

“Iedereen wil een fijne tijd hebben in het zwembad dat 600.000 bezoekers per jaar ontvangt”, aldus schepen van Sport Sophie Bracke (Open VLD). Zij legde uit hoe het zwembad een privaat-publieke samenwerking is tussen de stad en privépartner LAGO, dat daarvoor jaarlijks 3 miljoen subsidie krijgt.

Diether Thielemans, algemeen directeur van alle zwembaden van LAGO, lichtte toe hoe het zwembad investeerde in ongeveer 80 camera’s. “Ondanks het feit dat voor elk ernstig feit de politie erbij gehaald wordt, worden we in Gent geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag. In de periode 2016-19 gaat het om acht gevallen van voyeurisme, 2 van exhibitionisme, 8 aanrandingen en 2 verkrachtingen.”

Hij sprak uitdrukkelijk tegen dat er een zwijgcultuur zou heersen onder het personeel of dat slachtoffers van zedenfeiten zouden afgeraden worden om naar de politie te stappen.

“Voor zedenfeiten wordt een gestructureerde opvolging afgesproken”, aldus Thielemans. “Dat zal ook doorgesproken worden met de redders. Er komt ook een intercomsysteem aan de glijbanen om bezoekers te kunnen toespreken.”

Zwarte lijst is blanco

De directie van het zwembad is zeer blij dat het burgemeestersbesluit toelaat om identiteitscontroles te doen en hoopt al volgende maandag te starten met het controleren van de identiteit van wie komt zwemmen. “Het grote voordeel is dat we de naam van iemand die iets ernstigs mispeuterd heeft voortaan meteen op onze digitale zwarte lijst kunnen zetten , ongeacht of politie of rechter een gevolg geeft aan de feiten”, zegt manager Philippe De Cock. Wie zich niet gedraagt krijgt een dagverbod. Voor ernstige feiten, waar de politie bij betrokken wordt, zal het zwembad op eigen houtje een toegangsverbod van 3 maanden kunnen opleggen.

“En misschien wordt het ook mogelijk om namen van overtreders door te geven aan andere zwembaden.”

Volgende week start het “Safe Swim Zone” met een blanco zwarte lijst. Dat betekent dat de jongen die vorige week een 17-jarig meisje betastte op de wildwaterbaan, nog geen persona non grata is. “Er zijn wel beelden die we hebben doorgespeeld aan de politie. In het zwembad hangen immers 80 camera’s. We wachten af welk gevolg er aan de feiten zal worden gegeven. Maar het was op mijn advies dat het meisje klacht heeft ingediend.”

Door Geert Neyt