Abonnee worden? Kies je leesformule

18/07/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  BART DEWAELE

Wat staat in het Brussels regeerakkoord

De nieuwe Brusselse regering gaat uit van drie assen: sociale maatregelen, klimaatmaatregelen en een hervormingen van de instellingen. In de eerste categorie moeten er 15.000 sociale woningen bijkomen. Een huurgarantiefonds moet Brusselaars die het niet kunnen betalen helpen om een woning te vinden. “Brussel is nog altijd een stad van huurders”, zegt huidig en toekomstig minister-president Rudi Vervoort (PS). Daarnaast gaat er veel aandacht naar jongerenwerkloosheid.

Voor het klimaat wil Brussel tegen 2050 af van alle uitstoot. Het volledige gewest wordt zone 30, met enkele uitzonderingen voor de echt grote uitvalswegen. De regering rekent op een strengere handhaving van de politie en wil de wegen ook aanpassen zodat sneller rijden moeilijker wordt. En tot slot wil Brussel grondig inzetten op het renoveren van verouderde en dus energieverkwistende woningen.

In het luik hervormingen start Brussel een “staten-generaal” van het gewest en de gemeenten die zich moeten buigen over mogelijke fusies van gemeenten en politiezones. Er komt een decumul en een vermindering van het aantal schepenen. Het crisiscentrum van het gewest krijgt meer macht. En ook de uitrol van het supersnelle mobiele internet 5G wordt verder onderzocht. Al zitten daar veel maars en als’en tussen.(agy)

AANGERADEN