Sanne Cant wil Wout van Aert en Mathieu van der Poel achterna

Foto: BELGA

Drievoudig wereldkampioene veldrijden Sanne Cant (28) wil wat graag Wout van Aert en Mathieu van der Poel achterna. Ook zij zou dus graag weten wat ze waard is op de weg. “Als de kans zich voordoet, wil ik de Ronde van Vlaanderen met een wegploeg rijden. Ik denk dat ik in het wielervoorjaar sterk kan presteren.”

sanne Sanne Cant voert vanavond in Utrecht de Belgische ploeg aan in de zeer sterk bezette BeNe Ladies Tour, een vierdaagse internationale wedstrijd voor dames op Nederlands en Belgisch grondgebied. De Belgische formatie bestaat uit de veldrijdsters Sanne Cant, Loes Sels, Ellen Van Loy, Laura Verdonschot, Jinse Peeters en Marthe Truyen. Vorig jaar reden ze nog ten dienst van gelegenheidskopvrouw Jolien D’hoore, dit jaar is Cant de leading lady.

Cant ziet met plezier dat haar mannelijke collega’s Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Tim Merlier een onwaarschijnlijk jaar aan het realiseren zijn op de weg. “Nu ziet iedereen eens heel duidelijk dat crossers topatleten zijn, die je niet zomaar uit de wielen rijdt”, klinkt het. “Of Wout en Mathieu me verrast hebben? Ik wist dat ze allebei het potentieel hebben, maar ik dacht wel dat ze nog één tot twee jaar zouden nodig hebben om in het ritme te komen van de wedstrijden op de weg. Ze bewijzen zich dus veel sneller dan gedacht.”

Of dat ook zou kunnen bij de vrouwen? “Ik denk niet dat het evident is dat we ons meteen gaan meten met een Marianne Vos of een Lucinda Brand, vrouwelijke topcrossers die ook zeer sterk presteren op de weg. Op Belgisch niveau zou dat misschien wel kunnen, op internationaal vlak zal dat veel moeilijker zijn. We hebben ook geen ploegen die zo’n internationaal wegprogramma rijden. We zouden dat dan enkel kunnen in de nationale kleuren, maar het Belgische team rijdt dan weer geen koers als de Ronde van Vlaanderen. Als de kans zou bestaan, zou ik maar wat graag de Ronde rijden.”

Meteen in de prijzen

Cant is ervan overtuigd dat ze met de juiste training én de juiste ploeg in het wielervoorjaar mee in de prijzen zou rijden. “Ik ben geen klimmer, maar korte en krachtige inspanningen behoren zeker tot mijn mogelijkheden. Bovendien valt zo’n voorjaar op de weg ideaal voor mij, onmiddellijk na het cross­seizoen. Ik moet alleen de conditie van het veldrijden nog twee maanden langer zien vast te houden. Ik zal mij dus wel op een andere manier moeten voorbereiden, maar het kan. We hebben bij Corendon met Kristof De Kegel wat dat betreft trouwens een uitstekende begeleider. Als de mogelijkheid zich voordoet, heb ik dus echt wel de ambitie om de Ronde – en meer – te rijden. Dat is één van mijn dromen”, aldus de drievoudige wereldkampioene veldrijden, die de BeNe Ladies Tour als ideale voorbereiding ziet. “Dit is beter dan kermiskoersen, hé. Drie dagen na mekaar aan hoge snelheid rijden tegen de toppers: het kan niet beter.’’

INFO

www.beneladiestour.be

Door Guy Fransen