Dit seizoen minder VAR en meer bescherming voor sleutelspelers in Jupiler Pro League

Foto: BELGA

Drie dagen lang sloegen onze refs hun tenten op in Tubeke voor een korte stage. Samen met technisch directeur Bertrand Layec werden de richtlijnen voor het komende seizoen besproken. Layec gaf toe dat de VAR vorig seizoen de bal vaak missloeg. “Er waren te veel fouten. Daarom is het goed dat er enkel nog actieve refs als VAR aangeduid worden”, aldus Layec.

Verschillende scheidsrechters gaven ook te kennen dat het aantal interventies van de VAR naar beneden moet. Enkel bij flagrante gevallen moet die ingrijpen – vorig seizoen werden de refs te vaak te pas en te onpas naar het scherm geroepen. Door de scheidsrechters op het veld autonomer te laten functioneren, zou hun autoriteit en uitstraling verhogen. “De bedoeling blijft natuurlijk dat de VAR gewoon niet moet ingrijpen. De scheidsrechter blijft de hoofdverantwoordelijke tijdens de wedstrijd”, gaf Layec nog mee.

Ten slotte wil de technisch directeur ook dat sleutelspelers beter beschermd worden. Elke ref krijgt daarom voor de wedstrijd een tactische analyse van beide ploegen, gemaakt door specialisten op de bond.

Door jve
    VOOR ABONNEES
    Meer voetbal