“Stuur ze terug!”: Trump-fans steunen president met racistische leuze

Bron © BELGA

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een verkiezingstoespraak in Greenville, North Carolina, opnieuw uitgehaald naar de Democratische Ilhan Omar en drie van haar partijgenoten. Zijn aanhangers scandeerden daarop “Stuur ze terug!”. Volgens Omar “spuwt Trump zijn fascistische ideologie.”

Volgens Trump voeden de vier Democratische vrouwen de opkomst van een gevaarlijk extreem-links. “Daarom zei ik dat als ze het hier niet leuk vinden, we hen moeten laten gaan. Ze houden niet van ons land”, aldus de president.

Hij viel in het bijzonder Ilhan Omar aan, de enige van het kwartet die niet op Amerikaanse bodem geboren is: de vrouw vluchtte als kind samen met haar familie vanuit Somalië naar de VS. De president beschuldigde de 37-jarige moslima ervan verschillende antisemitische uitspraken te hebben gedaan. Het publiek scandeerde vervolgens: “Stuur ze terug!”.

(Opnieuw) kritiek

Er komt heel wat kritiek op die scène tijdens de verkiezingscampagne. “Dit gruwelijke gescandeer maakt Amerika niet groots. Het herinnert ons aan een donkere tijd in de geschiedenis van onze natie”, schreef het American Jewish Committee op Twitter.

De democratische Senator en presidentskandidaat Kamala Harris noemde het incident “verachtelijk, laf, xenofoob, racistisch”. “Het onteert het ambt van president. Het is tijd om Trump af te zetten en het land te verenigen”, adus Harris nog.

Omar zelf reageerde krachtig op Twitter: “Ik ben waar ik thuishoor: in het huis van het volk en je zal het gewoon moeten aanvaarden”.

Trump heeft donderdag gezegd dat hij niet akkoord is met het scanderen. “Ik ben er niet blij mee. Ik ben er niet akkoord mee. Maar ik heb het ook niet gezegd. Zij wel.” Maar tegelijkertijd liet hij zijn aanhangers wel 12 seconden lang doorgaan. Omar gaf later op de dag een uitgebreider antwoord aan de Amerikaanse zender CNN. “Hij spuwt zijn fascistische ideologie op het podium. Amerikaanse burgers vertellen dat ze terug moeten gaan omdat ze niet akkoord zijn met zijn schandelijk beleid in ons land. We vertellen de mensen hier in de VS: een afwijkende mening hebben is patriottistisch.” Met iets niet akkoord gaan, mag in de Verenigde Staten, zei ze.

“Racisme leidt af. Racisme doet pijn. Racisme doodt”, was de reactie van Omar op het scanderen.

Door jvh, sgg
Laad meer berichten...