Werelduurrecord van Victor Campenaerts in gevaar? Ex-recordhouder en wereldkampioen Rohan Dennis plant aanval

Rohan Dennis versus Victor Campenaerts Foto: Photo News

55.089 kilometer. Dat is het werelduurrecord dat Victor Campanaerts eerder dit jaar reed in Mexico. Een straffe afstand, maar eigen aan een record is dat er geprobeerd wordt om het te breken. Met de Australische wereldkampioen tijdrijden Rohan Dennis plant een voormalige recordhouder dan ook een aanval om dat werelduurrecord te heroveren.

Rohan Dennis wil na de Olympische Spelen van Tokio het werelduurrecord van Victor Campenaerts aanvallen, dat vertelde de 29-jarige Australiër aan Velonews. “Het zal binnen het jaar na Tokio zijn”, aldus Dennis. “De olympische titel is voor mij een groter doel.”

De plannen van Dennis zijn echter nog pril: hij moet ook nog de steun van zijn ploeg Bahrain-Merida krijgen. “In dit stadium gaat het erom te plannen welk materiaal ik ga gebruiken: krijg ik ondersteuning van de ploeg of moet ik het helemaal zelf financieren?”

Al geklopt door Britten en Campenaerts

Rohan Dennis staat al op de tabellen van het werelduurrecord: in 2015 klokte hij op de Velodrome Suisse in het Zwitserse Grenchen af op 52.491 kilometer, slechts twee weken na het winnen van de Tour Down Under. Hij brak toen het record van Matthias Brändle, maar zijn afstand zou datzelfde jaar nog worden geklopt door de Britten Alex Dowsett (52.757) en Bradley Wiggins (54.526). En dus door onze Campenaerts in 2019.

Ook over de plaats van zijn recordpoging is Dennis er nog niet uit: aanvankelijk wilde hij - net als Wiggins - op zeeniveau rijden. Maar Campenaerts lijkt met Mexico de grens te hebben verlegd: “Ik dacht aan Manchester, of elders in Europa omdat de poging min of meer halfweg het wegseizoen zou zijn. Maar nu Campenaerts in Aguascalientes heeft gereden, denk ik dat het fair zou zijn om ook op grote hoogte een poging te wagen.”

Rohan Dennis rijdt momenteel de Tour in dienst van kopman Vincenzo Nibali maar mikt als regerend wereldkampioen tijdrijden uiteraard ook op de 27 kilometer lange tijdrit van vrijdag in Pau. Hij heeft echter zelf ook nog niet de hoop opgegeven om ooit in een Grote Ronde voor het klassement te gaan.

Door hc, vml