Ministers van nieuwe Brusselse regering leggen eed af

Bron © BELGA

Minister-president Rudi Vervoort Foto: BELGA

Brussel -

In het Brussels Parlement hebben donderdagvoormiddag minister-president Rudi Vervoort (PS) en de ministers Elke Van den Brandt (Groen), Alain Maron (Ecolo), Sven Gatz (Open VLD) en Bernard Clerfayt (DéFI) de eed afgelegd. De drie staatssecretarissen doen dat in de namiddag.

Eerder werd Rachid Madrane (PS) aangeduid als voorzitter van het Brussels Parlement. De zitting werd nog geopend door tijdelijk voorzitter Pierre Kompany (CDH). Ook eerste ondervoorzitter Guy Vanhengel (Open VLD) en de rest van het bureau van het parlement werden aangeduid. Er was geen geheime stemming nodig omdat er slechts één kandidaat was voor elke functie. Traditioneel maken de voorzitter en eerste ondervoorzitter van het Brussels Parlement deel uit van de verdeling van de mandaten bij de regeringsvorming.

Voor hij zijn regeerverklaring aflegt donderdagnamiddag, legt minister-president Rudi Vervoort nog de eed af bij de koning. Dat gebeurt om 13.30 uur. Een kwartier later komt de Brusselse ministerraad voor het eerst bijeen op de zetel van de regering, de BIP, op het Koningsplein.

Door jvh
AANGERADEN