Stig Broeckx voor het eerst terug tussen de renners in de Tour: “Overwinning dat ik hier sta”

© Photo News

De Ronde van Frankrijk kreeg donderdag een bijzondere gast over de vloer: Stig Broeckx (29). Voor het eerst sinds de val die hem op 28 mei 2016 bijna het leven kostte, keert hij terug in het peloton.

Maarten Delvaux

LEES OOK. Stig Broeckx is weer vrijgezel: “Tilly en ik zijn als vrienden uit elkaar gegaan”

“Ik ben gisteren met het vliegtuig geland in Toulouse”, vertelde Stig Broeckx donderdagochtend aan Sporza. “Het was super, we zijn meteen naar het rennershotel gegaan. Ik ben hier gewoon om echt te genieten en rond te kijken. En een goeiedag te zeggen tegen iedereen van de Lotto-ploeg.”

Zie ook:

Broeckx is het in gezelschap van tv-maker Eric Goens, die hem jarenlang heeft gevolgd voor het Eén-programma Bargoens en hem nadien is blijven volgen voor een film die focust op de terugkeer van Stig in het normale leven. “Het is een bijzondere dag voor Stig”, zegt Goens. “Toen ik hem een paar maanden geleden vroeg om naar de Tour te gaan, dacht ik dat hij sowieso nee zou zeggen, maar tot mijn verbazing zei hij ja. We kwamen gisteren op het perfecte moment toe in het rennershotel van Soudal-Lotto: met de zege Caleb Ewan. Al was het wel confronterend voor hem, maar ook voor zijn voormalige collega’s. Omdat zij nu de keerzijde van de medaille zien. Ik zal niet zeggen dat ze het liever niet zien, maar het is toch er confronterend voor hen. En voor Stig was het ook héél bijzonder.”Broeckx beaamt. “Ik was nerveus. Het leek een eerste schooldag.”

© PhN

Maar toch wou de voormalige renner absoluut gaan. “Want de Tour de France is het hoogste. Echt wow. Het is ook al een heel mooie Tour geweest. Ik heb hem zo veel mogelijk proberen volgen op tv. En Soudal-Lotto heeft het erg goed gedaan: twee ritzeges en de bolletjestrui.”

“Voor mij is het een overwinning dat ik hier sta. Ik doe alles stap per stap. Het gaat steeds beter met mij. Ik kan steeds beter praten, mezelf verstaanbaar maken. Het stappen gaat ook vrij goed. Al krijg ik hier wel de hulp van Eric. Ik zeg nog te vaak sorry. Dat mag ik niet meer doen. Het fietsen gaat ondertussen goed. Maar met de koersfiets buiten rijden is nog gevaarlijk. Ik weet niet of dat ooit nog gaat lukken, maar ik wil het wel graag ooit nog kunnen. Puur als hobby wel, als ontspanning.”

Vanavond in Vive le Vélo

Toen Karl Vannieuwkerke te horen kregen dat Eric Goens met Stig Broeckx naar de Tour zou komen, nodigde hij hen allebei uit. “Ik heb Stig gebeld of hij dat zag zitten en hij zei opnieuw ja”, zegt Eric Goens. “Niet evident, want Stig heeft zo lang gewacht om buiten te komen omdat zijn spraak naar zijn normen onvoldoende was. Had je hem een jaar geleden voor om het even welk programma gevraagd, dan had hij sowieso nee gezegd. Ik ben heel benieuwd wat dit met Stig gaat doen.”

© Photo News

© Photo News

© Photo News

© Photo News

Aangeboden door onze partners