Ook Louis van Gaal duikt op in de Tour en hij legt Jumbo-Visma uit wat ze verkeerd deden in de spurt

Foto: Photo News

Jumbo-Visma had een opvallende gast over de vloer in de eerste Pyreneeënrit van donderdag. Niemand minder dan succescoach Louis Van Gaal vereerde de Tour de France met een bezoekje.

Klik hier voor onze digitale Tourgids

“Waarom ik hier ben? Ik ben een sportfanaat”, vertelde Van Gaal in zijn gekende flamboyante stijl. “In mijn jeugd fietste ik ook rondjes rond de kerk en die chronometreerde ik dan. Al was ik toch eerder een voetballer. Maar ik heb in mijn jeugd altijd de Tour de France gevolgd. En natuurlijk ook de Nederlandse wielrenners. Ik was 16 toen Jan Janssen in 1968 de Tour won. Ik huilde toen hij won. Hij deed het in een tijdrit. Ik wou dit eens live meemaken. Ik was al eens in Parijs voor de slotetappe op de Champs-Elysées, maar dat is 50 keer rond de kerk zoals ik in mijn jeugd deed. Een bergetappe is toch andere koek. En ik ben erg benieuwd hoe deze rit zal verlopen. Wat Jumbo-Visma doet in deze Tour is ongelofelijk. Vier ritzeges in de eerste tien etappes. De teamspirit moet fantastisch zijn. Ze kunnen ook erg goed improviseren. Dit moeten erg slimme renners zijn.”

Toch vond Van Gaal dat Jumbo-Visma woensdag een fout had gemaakt in de massasprint. Groenewegen liet zich nipt vloeren door Caleb Ewan. En Van Gaal legt ploegleider Nico Verhoeven uit wat hij verkeerd had gedaan. “Ik ga je nu wat zeggen. Wat ik zou doen, als coach,... ik zou bewust een gat laten vallen. Dan moet toch die Ewan over die twee heen komen. En dan kan je zelf achter hem. Nu ging hij er achter. Het is nooit de eerste die wint. Altijd de tweede of de derde.

Ook Louis van Gaal duikt op in de Tour en hij legt Jumbo-Visma uit wat ze verkeerd deden in de spurt
Door Maarten Delvaux