Verenigd Koninkrijk voorspelt zelf: recessie bij ‘no deal’-Brexit

Bron © BELGA

Foto: AFP

Het Verenigd Koninkrijk krijgt te maken met een recessie indien het tot een Brexit zonder akkoord komt. Dat heeft het Office for Budget Responsibility donderdag aangekondigd in zijn economische vooruitzichten.

“Het Verenigd Koninkrijk zal vanaf het laatste trimester van 2019 voor een jaar lang in een recessie terechtkomen. Het bbp zal met 2,1 procent dalen”, aldus het OBR – de officiële Britse instelling die bevoegd is voor economische en budgettaire voorspellingen.

De twee kandidaten voor het Britse premierschap – Boris Johnson en Jeremy Hunt – sluiten een Brexit zonder akkoord niet uit. Het Internationaal Muntfonds heeft voor die mogelijkheid twee scenario’s voorbereid: een harde en een zachte ‘no deal’.

De voorspellingen van het OBR zijn gebaseerd op die laatste piste. In die hypothese zou via een tijdelijk tarifair regime 87 procent van de geïmporteerde producten een jaar lang worden vrijgesteld van invoerheffingen, om nadien onder een tarief te vallen van om en bij de 4 procent. Op de andere 13 procent van de geïmporteerde producten zouden meteen douanetarieven van toepassing zijn.

Dalend pond

Nog volgens het OBR zou de pond sterling onmiddellijk na de Brexit op 31 oktober in het geval van een no deal 10 procent in waarde dalen. Tussen begin 2019 en eind 2021 zouden de huizenprijzen eveneens zowat 10 procent zakken.

Tegen halfweg 2021 zou het bbp 4 procent lager liggen dan wat het OBR in maart had vooropgesteld in geval van een Brexit mét akkoord. Niettemin zou de economie zich kort nadien herstellen en zou het bbp begin 2024 slechts 1,6 procent lager liggen dan de voorspellingen van het OBR in het scenario van een Brexit mét een akkoord.

Door jvh
VOOR ABONNEES