Terreurniveau 2 tijdens Gentse Feesten: minder zware wapens, meer controles

Foto: fvv

Gent -

De politie hanteert tijdens de Gentse Feesten terreurniveau 2. Dat wijst op een ‘gemiddelde dreiging’ en is een trap lager dan vorig jaar. Toen was de dreiging nog ‘ernstig’. Zware politiewapens zijn minder zichtbaar, feestgangers worden meer gecontroleerd.

Begin 2018 werd het dreigingsniveau in België verlaagd van 3 naar 2. De Gentse politie nam geen enkel risico en hanteerde tijdens de Gentse Feesten toch niveau 3, wat wijst op een ernstige dreiging. Dit jaar volgt de politie wel de lijn van OCAD, het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse, en hanteert het niveau 2. Dat duidt op een gemiddelde dreiging.

In de praktijk zal dat volgens politiewoordvoerder Matto Langeraert niet veel veranderen. “De controles zullen iets minder in het oog springen dan tijdens de vorige Gentse Feesten”, zegt Langeraert. “De federale politie stuurt geen grote wagens meer in bijstand en politiemensen dragen niet langer zichtbaar zware wapens. Maar criminelen moeten zich geen illusies maken. Er zal nog steeds heel veel worden gecontroleerd.”

Meer controles

Meer controles nog dan vorige jaren zelfs, zegt de politie, die vraagt om “begrip en medewerking voor en tijdens die controles”. Er zijn toegangscontroles aan de belangrijkste invalswegen en de politie installeerde aan de rand van de feestenzone opnieuw acht toegangspoorten. Die betonblokken met daartussen een stalen afsluiting moeten verhinderen dat iemand met een voertuig in de feestenmassa rijdt. Leveranciers voor de horeca in het centrum en het openbaar vervoer mogen wel door.

Rugzakken en reistassen zijn niet verboden in de feestenzone, maar wie er mee rondloopt, mag zich volgens de politie verwachten aan één of meerdere controles door de politie of een securitydienst. “En laat de zakken en tassen zeker niet onbeheerd achter”, roept de politie op. Openbare dronkenschap blijft verboden dus ook voetgangers en fietsers worden gecontroleerd. “Als we zien dat ze een gevaar vormen voor zichzelf en anderen houden we ze tegen”, zegt woordvoerder Langeraert.

Camera’s

De bodycams voor politiemensen waren vorig jaar nog een proefproject, maar komen deze Gentse Feesten terug. “Als mensen worden gefilmd, wordt hen dat op voorhand gezegd”, verzekert Langeraert. “Daarnaast is er ook een netwerk van camera’s waarmee we de hele feestenzone in de gaten houden. In vergelijking met vorig jaar komt er één camera bij. Hoeveel camera’s en waar die allemaal hangen, dat kan ik om veiligheidsredenen niet zeggen. Zowel de camera’s als de ploegen worden aangestuurd vanuit de commandopost in AC Portus.”

De federale politie springt dit jaar bij in de vorm van onder anderen de scheepvaartpolitie, een speciaal bijstandsteam, een helikopter en als het nodig is, kan zelfs de explosievenhond worden ingezet. Bovendien komen ook een aantal Nederlandse politiemensen een handje toesteken. Korpschef Filip Rasschaert zal zoals de voorbije jaren tien nachten op het terrein aanwezig zijn.

Tot slot roept de politie iedereen op om waakzaam te zijn en onmiddellijk verdachte personen, voertuigen en pakketten te melden: “Nooit twijfelen en onmiddellijk de dichtstbijzijnde patrouille aanspreken, of melding doen in het Commissariaat Gent Centrum (Belfortstraat 4) of bellen naar het nummer 101”.

Door Sander Luyten