Wereldkampioen tijdrijden stapt één dag voor tijdrit boos op in de Tour: “Hij wil niet met ons praten”

Foto: Photo News

Opschudding in de twaalfde rit van de Tour de France. Nog voor de eerste Pyreneeëncol beklommen werd, gaf Rohan Dennis er de brui aan. De Australiër van Bahrain Merida reed een voor zijn doen ontgoochelende Tour, maar iedereen dacht dat hij zich wou sparen voor de individuele tijdrit van vrijdag. Dat bleek niet het geval. de wereldkampioen tijdrijden is boos op zijn ploeg en wou niet meer met zijn werkgever praten. Ligt het probleem aan zijn tijdritfiets?

Bekijk hier de aangepaste deelnemerslijst, met alle opgaves.

Het is hét gespreksonderwerp in de Tour de France op donderdag. In de bevoorrading, nog voor de eerste klim van de dag, stapte Rohan Dennis plots misnoegd van zijn fiets. Bahrain-Merida, de ploeg van Dennis (en ook van Dylan Teuns), wist niet wat er met zijn renner aan de hand is. “Onze prioriteit is de gezondheid van al onze renners, dus we zullen dit onmiddellijk onderzoeken. We zullen niet meer communiceren tot we weten wat er aan de hand is met Rohan Dennis”, postte de ploeg op Twitter.

 

 

Een vreemde boodschap die onmiddellijk een golf van speculaties op Twitter voedde. Héél wat media dachten dat Dennis zelfs even vermist was, maar de Australiër zat gewoon in de teambus. Dennis weigerde voor de camera’s te verschijnen. het bleek hommeles tussen hem en zijn team.

 

 

Na de finish verscheen Gorazd Štangelj, de eerste ploegleider van Bahrain-Merida voor de talrijke camera’s met een vreemde boodschap. “We zijn ook in de war. In de bevoorrading stapte Rohan plots af. We hebben geprobeerd hem opnieuw op de fiets te krijgen en te overtuigen om verder te rijden, maar hij wilde er niet over praten. Ook na de finish wilde Rohan niet met ons praten. Waarom hij is afgestapt? Dat weet ik niet. Het heeft alvast niets te maken met zijn fysieke paraatheid. We hadden een knalprestatie van hem verwacht morgen. We hadden hem gisteren en vandaag gevraagd om energie te sparen. We zijn teleurgesteld in hem.”

“Het was zijn beslissing om af te stappen vandaag. We hadden gezien dat hij was gestopt in de bevoorradingszone, maar we waren er al voorbijgereden en konden ons niet meer draaien. We hebben dan naar de fysiotherapeut gebeld om Dennis door te geven, maar hij wou niet antwoorden. Hij zei enkel dat hij de wedstrijd wou verlaten.”

Tijdritfiets Rohan Dennis het probleem?

Thomas De Gendt suggereerde in zijn column vandaag in onze krant dat er een probleem is met de tijdritfiets van Dennis. “De tijdritfiets van Merida is minder snel en minder aerodynamisch dan zijn tijdritfiets van BMC. Op het Australisch kampioenschap trapte Dennis exact dezelfde wattages als vorig jaar, maar hij reed wel veertig seconden trager. Dat is immens. Die tendens werd ook duidelijk in de tijdritten nadien”, stelde De Gendt (lees meer).

Zou Dennis zijn afgestapt uit onvrede met zijn tijdritfiets? Dat wou Štangelj donderdag alvast niet bevestigen. “Daar weet ik niets over. Het is niet mogelijk om iedereen blij te maken op elk moment. Rohan wil altijd alles 100 procent in orde hebben, dat is niet makkelijk.”

LEES OOK. Zou een renner durven opgeven omdat hij niet tevreden is van zijn fiets? Rohan Dennis schijnbaar wel

Met wereldkampioen tijdrijden Dennis verdwijnt de grote favoriet voor de individuele tijdrit van vrijdag en stijgen de kansen van Wout van Aert. Al moet Van Aert uiteraard ook nog rekening houden met onder meer Geraint Thomas.

Ook sprinter Giacomo Nizzolo (Team Dimension Data) stapte donderdag tijdens de rit van zijn fiets. De Italiaan kwam woensdag stevig ten val en kon donderdag het peloton niet meer volgen.

LEES OOK.Werelduurrecord van Victor Campenaerts in gevaar? Ex-recordhouder en wereldkampioen Rohan Dennis plant aanval

Door Maarten Delvaux