REACTIES. Etappewinnaar Simon Yates: “Ik was niet echt zeker toen ik sprint aanging”

Simon Yates viert zijn etappezege. Foto: REUTERS

Simon Yates was in Bagnères-de-Bigorre de snelste in de eindsprint met Pelle Bilbao en Gregor Mühlberger. De Brit wist daarmee zijn eerste etappezege in de Tour de France te boeken. Tiesj Benoot (vierde) was niet tevreden met zijn vorm van de dag.

 

 

Klik hier voor onze digitale Tourgids

Simon Yates: “Ik kreeg van mijn ploegleider te horen dat ik in de laatste bocht aan kop moest rijden”

Mitchelton-SCOTT-renner Simon Yates kent vooralsnog een rustige Tour de France. Ook in de twaalfde etappe hoefde de Brit lange tijd weinig arbeid te verzetten. “Ik heb mijn benen vandaag lang kunnen sparen totdat we hier in de bergen aankwamen. Dit is ook mijn eerste poging in deze Tour de France dat ik iets probeerde. Vandaag heb ik mijn kans gekregen die ik met beide handen heb aangekregen.”

“Ik was niet echt zeker toen ik de sprint aanging”, vervolgt Yates. “Ik kreeg van mijn ploegleider te horen dat ik in de laatste bocht voor de finish aan kop moest rijden en dan alles moest geven tot aan de finish. Dat is zeker goed gelukt.”

In navolging van Caleb Ewan heeft ook Simon Yates nu een etappe gewonnen in zowel de Giro, Vuelta als Tour de France. “Daar ben ik erg trots op, maar mijn grootste doel tijdens deze Tour de France is om kopman Adam (Yates, red.) te helpen. We zien wel wat de rest van de Tour brengt. De benen zijn oké. Met Mitchelton-SCOTT hebben we een fantastische Tour tot dusverre, we hopen deze stijgende lijn voort te kunnen zetten.”

Tiesj Benoot (Soudal-Lotto): “Ik kwam niet in mijn vertrouwde ritme”

Tiesj Benoot was teleurgesteld met zijn vierde plaats in de twaalfde etappe. “Ik denk dat we goed terugkomen bij die acht renners in de ontsnapping. Ik kon helaas niet mee met de drie koplopers. Met nog zo’n twee kilometer tot de finish ben ik weggereden bij de rest van de achtervolgers en ben ik uiteindelijk vierde geworden. Het is vooral spijtig dat ik vandaag niet top genoeg was om bij de eerste drie te kunnen blijven.”

REACTIES. Etappewinnaar Simon Yates: “Ik was niet echt zeker toen ik sprint aanging”
Tiesj Benoot was in de ontsnapping vandaag. Foto: Photo News

Benoot ondervond nog genoeg hinder van zijn valpartij van woensdag. “Als het volle bak ging op de helling ging, liep mijn onderrug vast. Ik kwam niet in mijn vertrouwde ritme. Ik zat lang in het wiel van Pelle Bilbao, maar daarna liep alles vast bij mij. Ik moest mezelf laten terugzakken en zag vervolgens Oliver Naesen.”

“Het was een serieuze inspanning vandaag”, blikt Benoot terug. “Zeker het eerste half uur van de wedstrijd toen we maar niet wegraakten van het peloton. Ik put hier zeker moed uit voor de volgende etappes. Het positieve is dat ik niet echt slecht was, ik had ook vijftiende kunnen eindigen. Morgen een dag licht herstellen in de tijdrit en dan twee dagen tot de volgende rustdag.”

Ook Serge Pauwels meldt zich

Veel renners van CCC hebben we deze Tour nog niet in beeld gezien. Van Avermaet met enkele toptienplaatsen en een bollentrui ; De Marchi die De Gendt niet kon bijbenen richting Saint-Etienne ; maar gisteren meldde zich namens CCC opnieuw een trouwe Tourklant. Net als in de rit naar Planche des Belles Filles schoof Serge Pauwels mee in de vroege vlucht en lange tijd was hij in de achtervolging op Yates, Bilbao en Mühlberger de beste Belgische klimmer. Pas in de afdaling van de laatste col konden enkele andere Belgen opnieuw aansluiten. “Ik was al heel content dat ik mee was in de vlucht”, sprak Pauwels, die er al enkele jaren een patent op heeft om in lastigere Tourritten mee in de ontsnapping te gaan. “Maar ik zag ook heel snel in dat er met Yates en Bilbao enkele wereldtoppers bij waren.” Toch blijft Pauwels hoopvol. “Er zullen geen twintig kansen meer volgen, maar eigenlijk moet het allemaal nog beginnen”, verwees hij naar de vele cols die in deze tweede Tourhelft nog volgen. En of hij al een nieuwe rit heeft aangekruist? “De etappe van zondag spreekt mij zeker aan”, aldus Pauwels. Op weg naar Foix-Prat d’Albis moeten er dan drie cols van eerste categorie beklommen worden.

Door Maarten Elst, Wim Vos