Alle scholen in buurt van Notre Dame worden grondig gereinigd

Bron © BELGA

Foto: AFP

Tegen eind juli worden alle scholen in de buurt van de Notre-Dame in Parijs grondig gereinigd. Dat heeft de stad Parijs donderdag gezegd.

De beroemde kathedraal werd in april getroffen door een zware brand. Er zou bij de brand zeker 300 ton lood gesmolten zijn. Begin mei raakte bekend dat de loodpartikels die vrijkwamen na de brand geen gezondheidsrisico vormen.

Maar volgens een recent onderzoek, waarvan de resultaten donderdag bekend raakten, werden op scholen dichtbij het gebouw loodconcentraties gevonden, soms tien keer boven de alarmdrempel. De directie van de scholen rond de Notre-Dame willen elk risico op mogelijke besmetting vermijden en vragen al lang actie van de stad Parijs.

LEES OOK. Zo ziet binnenkant van de Notre-Dame eruit 1 maand na brand

Volgens de stad zijn er al voldoende routine reinigingsbeurten geweest, zoals aangeraden door de autoriteiten, maar komen er tegen eind juli nog meer grondige onderhoudsbeurten. “Dat is nodig om het risico tot het minimum te beperken”, luidt het nog.

De Notre-Dame geraakte bij de brand van 15 april zwaar beschadigd. President Emmanuel Macron beloofde om de kathedraal binnen de vijf jaar weer op te bouwen.