Waterhuis aan de Bierkant breidt uit

Gent / Melle -

Net op tijd voor de start van de Gentse Feesten heeft het legendarische café Waterhuis aan De Bierkant het aanpalende restaurant ingepalmd. Dat kan dankzij de nieuwe meerderheidsaandeelhouder brouwerij Huyghe. De internationaal gekende brouwer uit Melle van o.a. Delirium Tremens wordt ook medevennoot van het Dreupelkot en heeft nog meer plannen in Gent.

Paul Rysenaer, al 34 jaar het gezicht van het Waterhuis en het Dreupelkot, is een tevreden man. “Ik heb een nieuwe vennoot die me heeft gegarandeerd dat het authentieke karakter van het Waterhuis behouden blijft en met toelaat manager te blijven van de twee cafés.”

“Dat Paul aan het roer zou blijven, was voor mij een voorwaarde om hierin te investeren ”, zegt Alain De Laet, CEO van brouwerij Huyghe uit Melle. Anderzijds hapte Rysenaer toe omdat brouwerij Huyghe ermee instemde om het aanbod aan speciaalbieren zo breed mogelijk te houden. “Ook brouwerij Van Steenberge uit Ertvelde was geïnteresseerd”, zegt Rysenaer “maar zij wilden alleen hun bieren verkopen en mij aan de kant schuiven.”

Voor de klant verandert er niet zo veel. Omdat Paul Rysenaer de zichtbare kapitein van het schip blijft, beslooot ook het koppel Sven en Katlijn de toog te blijven doen.

Waterhuis aan de Bierkant breidt uit
Paul Rysenaer, Alain De Laet en zijn echtgenote en Sven en Katleen in een van de nieuwe delen van het Waterhuis aan de Bierkant Foto: fvv

Wel voelbaar is dat het café een stuk groter wordt, zowel op het gelijkvloers als op de eerste verdieping, samen goed voor 50 extra plaatsen. Enkele muren werden gesloopt en het aanpalende restaurant Chez Léontine, dat volgens De Laet onvoldoende omzet haalde, wordt deel van het Waterhuis.

De officiële opening is gepland in februari maar het grotere café is open vanaf dag 1 van de Feesten . Vier keer per jaar zal ook een volledig nieuw bier worden gebrouwen, dat drie maanden lang op maar enkele plekken zal worden verkocht. In het Gentse is dat alleen in het Waterhuis.

Aan het Dreupelkot, dat moeilijke tijden beleeft, verandert voorlopig niets.

Verovering van Gent

Hoewel brouwerij Huyghe 81 % van haar gamma (40 biersoorten) uitvoert naar 103 landen, kiest het ook voor een stevigere lokale verankering. “We willen meer aanwezig zijn in Gent”, aldus Alain De Laet. Dat is al merkbaar aan de Deliriumtrams die de komende zes weken door het centrum zullen rijden en in 2021 opent op de Botermarkt rechtover het stadhuis micro-stadsbrouwerij Artevelde, met bijhorend café. “Daarnaast willen we nog andere cafés overnemen in Gent”, zegt de CEO. “Liefst cafés die al gespecialiseerd zijn in speciaalbieren.”

Door Geert Neyt