AA Gent mag dan toch Europees spelen: “Rollercoaster van emoties”

Bron © Belga

De Europese voetbalbond UEFA heeft donderdagavond bevestigd dat KV Mechelen komend seizoen niet zal aantreden in de poulefase van de Europa League. Het Belgisch voetbal behoudt wel zijn vijf Europese tickets, zo meldde de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB).

LEES OOK. KV Mechelen legt zich neer bij uitsluiting Europees voetbal: “Gaan niet in beroep in belang van Belgisch voetbal”

De plaats van KV Mechelen in de groepsfase van de Europa League zal worden ingenomen door Standard. De Rouches moeten daardoor niet langer aantreden in de derde voorronde. Antwerp moest in principe volgende week al Europees debuteren in de eerste voorronde tegen het Roemeense Viitorul Constanta, maar krijgt nu het ticket van Standard in de tweede voorronde.

AA Gent zat in de wachtkamer, maar zal nu toch Europees voetbal krijgen dit seizoen. Op 25 juli komt Viitorul Constanta op bezoek in de Ghelamco Arena, een week later vindt de terugmatch in Roemenië plaats.

LEES OOK. Even slikken: Belgische voetbalbond draait op voor serieuze som onderzoekskosten in matchfixingdossier

De beslissing van de UEFA volgt op het definitieve vonnis van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) van woensdag. Het arbitragehof had beslist dat KV Mechelen een seizoen lang geen Europees voetbal en bekervoetbal mocht spelen.

“We konden voor de UEFA gaan pleiten, maar dat zou de beslissing over het vijfde Europese ticket voor België uitstellen. We gaan dat niet doen ondanks het feit dat de club de wedstrijdvervalsing betwist”, klonk het bij monde van advocaat Thomas Declerck.

“Rollercoaster van emoties”

Sportief had AA Gent Europees voetbal in de bekerfinale, uitgerekend tegen KV Mechelen, en na teleurstellende play-offs laten liggen het voorbije seizoen. Maar via de groene tafel mogen de Buffalo’s dan toch de voorrondes van de Europa League in. Dat besliste de UEFA donderdag, nadat het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) de Europese uitsluiting had opgelegd aan Malinwa. “Het was een echte thriller, een ware rollercoaster aan emoties”, reageerde AA Gent-manager Michel Louwagie bij persagentschap Belga.

AA Gent waande zich al bekerwinnaar nog voor de finale tegen KV Mechelen begonnen was, maar verloor en zag ook een rechtstreeks ticket voor de poules van de Europa League in rook opgaan. “De play-offs waren tot dan toe ook al tegengevallen. Op dat moment was de veer eigenlijk gebroken”, doet Louwagie het verhaal. “Maar de spelers herpakken zich en winnen hun laatste drie matchen, waaronder ook de belangrijke tegen Anderlecht. Op dat moment leefde er weer hoop op Europees voetbal.”

Tijdens de slopende tuchtprocedure, die diverse wendingen kende, was het nagelbijten voor AA Gent. “Er waren veel onzekerheden en twijfels. Het was een rollercoaster aan emoties. Gelukkig vroeg KV Mechelen in het belang van het Belgisch voetbal geen zitting meer voor de organen van de UEFA. Anders had het misschien te lang geduurd.”

Een ware feeststemming heerst er niet in de Ghelamco Arena. “Maar het is wel een opsteker. We spelen al voor het vijfde jaar op rij Europees. Nu begint het werk eigenlijk pas, want we willen toch presteren in de Europa League. De bedoeling is om de groepsfase te halen. In die zin was de oefenmatch van woensdag tegen AZ (2-0 winst, red.) belangrijk en hoopgevend. Maar je moet ook een beetje geluk hebben natuurlijk. Vorig jaar komen we in de laatste voorronde uit tegen Bordeaux, de moeilijkst mogelijk tegenstander. Hopelijk hebben we nu eens een normale loting”, vertelt Louwagie, die omwille van de Europese doelstelling nog twee versterkingen aankondigt. “We zijn nog volop aan het onderhandelen voor Michael Ngadeu-Ngadjui (van Slavia Praag, red.). Achteraan moet er nog wat vers bloed bijkomt.”

Op donderdag 25 juli gaat AA Gent dus al van start in de Europa League. In de eerste voorronde komt het Roemeense Viitorul Constanta op bezoek. Dat is kort dag, maar Louwagie voorziet geen organisatorische problemen. “We hebben een team dat het gewoon is om Europees te spelen de laatste vijf jaar. Onze mensen zijn die match nu al volop aan het organiseren.” Een week later spelen de Buffalo’s de terugwedstrijd in Roemenië.

Antwerp start in derde voorronde van Europa League: “Komt onze voorbereiding ten goede”

Na de beslissing van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) en de daaropvolgende bevestiging van de UEFA om KV Mechelen uit te sluiten van Europees voetbal, zal Antwerp in de derde en niet in de tweede voorronde van de Europa League van start gaan. “Dit zal onze voorbereiding op de competitie ten goede komen”, reageerde woordvoerder Dimitri Huygen donderdag bij persagentschap Belga.

De UEFA besliste ook dat België zijn vijf Europese tickets mag behouden, waardoor ook AA Gent Europa in gaat. “Het is voor het Belgische voetbal vooral goed dat er geen Europese plaatsen verloren gaan. We zijn ook blij dat de UEFA snel klaarheid schept. Organisatorisch waren wij helemaal klaar voor het duel tegen Viitorul Constanta. Dat was een goede generale repetitie om er in de derde voorronde een groot feest van te maken”, aldus Huygen.

In principe kwam Antwerp volgende week, op donderdag 25 juli al in actie, maar nu vindt de eerste Europese match plaats op 8 augustus. “Na de competitiestart dus. We kunnen ons volledig focussen op de uitwedstrijd tegen Eupen (28 juli) en dan pas op de Europese kwalificatie. Het seizoen is op zich al lang genoeg, dus dit komt de voorbereiding op de competitie ten goede.”

Antwerp zal zijn volledige kwalificatie in de Europa League in het Koning Boudewijnstadion afwerken. “Alles in Brussel is heel goed verlopen met betrekking tot de organisatie. De voorbereiding met de Brusselse ordediensten verliep perfect. Aanstaande maandag vindt in Nyon de loting voor de derde voorronde plaats. Zodra we onze tegenstander kennen, zitten we opnieuw met hen samen.”

Door Vincent Van Genechten
  • Meer voetbal