Tourfavoriet Geraint Thomas gaat “all out” in de tijdrit van de Tour, maar is duidelijk over zijn (Belgische) favoriet

Foto: AFP

Vrijdag staat in de Ronde van Frankrijk de enige individuele tijdrit op het programma. Volgens Geraint Thomas is Wout van Aert de grote favoriet voor de dagzege.

Klik hier voor onze digitale Tourgids

LEES OOK. Dit is de startvolgorde van de tijdrit in de Tourde France

De tijdrit wordt gehouden langs de wijngaarden van Jurançon. Onderweg liggen drie heuvels. De eerste na 7,7 km. Op vier kilometer moet een hoogteverschil van 130 meter worden overbrugd. Daar ligt ook de eerste tijdopname. De tweede helling volgt na 11,8 kilometer. De derde helling is kort, maar steil: 1,2 km aan 7%. Daar na 15,5 km ligt de tweede tijdopname. Nadien gaat het overwegend in dalende lijn naar de derde tijdopname na 21,9. Nadien loopt het min of meer vlak naar de streep, al ligt er op driehonderd meter van de aankomst nog een knikje van 17%.

Na zijn tijdritzege in de Dauphiné enkele weken geleden is Wout van Aert één van de topfavorieten. Zeker nu wereldkampioen Rohan Dennis donderdag verrassend uit de Tour is gestapt. Maar dan zal Van Aert wel moeten afrekenen met onder andere Geraint Thomas.

LEES OOK. Wereldkampioen tijdrijden stapt één dag voor tijdrit boos op in de Tour: “Hij wil niet met ons praten”

Van Aert

De Welshe titelverdediger gaat zich vol geven, maar houdt toch vooral rekening met de Belg van Jumbo-Visma. “Ik ga all out gaan en dan zie ik wel waar ik land”, vertelde Thomas na afloop van de etappe van donderdag. “Het zou geweldig zijn om de rit te kunnen winnen, maar mijn favoriet is toch Wout van Aert.”

Tourfavoriet Geraint Thomas gaat “all out” in de tijdrit van de Tour, maar is duidelijk over zijn (Belgische) favoriet
Foto: BELGA

Al wordt er natuurlijk ook gekeken naar de interne strijd bij Team Ineos met Egan Bernal. “We gaan beide voor het best mogelijke resultaat”, aldus Thomas. “Als we in een goede positie kunnen blijven, dat zou mooi zijn. Idealiter staan we nog steeds allebei vooraan. Hoe meer kaarten je kan spelen, hoe beter. Dit wordt sowieso een belangrijke dag voor het klassement. Ik heb het parcours al drie keer gereden. Het is snel en toch lastig. Ik vind het best leuk.”

LEES OOK. Wout Van Aert nam snipperdag met oog op tijdrit: “Als je in de Tour bent, moet je keuzes maken”

“Ik wil vlammen”

Van Aert zelf nam donderdag een snipperdag, met het oog op morgen. “Ik wil graag een goede tijdrit rijden en ik wil vlammen”, klonk het na afloop. “Ik ga alleszins mijn best doen. Ik heb al veel gegeven in deze Tour, al krachten verspild en je kan zo’n tijdrit niet vooraf voorspellen, maar ik voel me de laatste dagen nog steeds zeer goed. Iedereen verspilt hier veel krachten.”

“Geraint Thomas en Tony Martin zijn de kanshebbers vrijdag. Tony en ik zijn er samen mee bezig om het zo goed mogelijk te doen vrijdag en ik denk dat er nog wel wat klassementsrenners het goed zullen doen. Zij moeten ‘vollen bak’ gaan, ik ben nog niet echt bezig geweest met het kijken naar de concurrentie. Bernal misschien, Lampaert misschien ook, Asgreen, al hebben die jongens van Deceuninck-Quick Step wel al veel bergop gereden. Er zal tegenstand genoeg zijn. Dit is de Tour.”

Door Vincent Van Genechten