N-VA bereid te pleiten voor btw-verlaging op elektriciteit

Foto: Photo News

N-VA is bereid om vanuit de Vlaamse regering aan te dringen op een btw-verlaging op elektriciteit. Dat blijkt uit een uitgelekte nota die Vlaams informateur Bart De Wever opstelde aan het begin van de maand.

Die maatregel is al de derde die op maat geschreven lijkt te zijn van SP.A, grote voorvechters van zo’n verlaging. Eerder bleek al dat een bevriezing van de rusthuisprijzen en het aanpakken van de wachtlijsten in de zorg bespreekbaar waren. De Wever houdt dus uitdrukkelijk de deur open voor de Vlaamse socialisten.

SP.A zit Vlaams echter nog altijd op een Vlaamse oppositiekoers. Een mogelijke BTW-verlaging is federale materie, dus veel meer dan een belofte om eens te praten is het niet. Vlaanderen is wél bevoegd voor een hele resem andere heffingen die de stroomfactuur omhoog stuwen. Daarover rept N-VA met geen woord.

Toch is de bereidheid op zich al een grote bocht. N-VA toonde zich voor de verkiezingen nog een grote tegenstander van zo’n verlaging. “Een verkapte indexsprong”, noemde De Wever die. Want elektriciteit zit in de indexkorf. Als de stroomprijs stijgt, dan stijgen de lonen sneller mee.

Door agy
VOOR ABONNEES