Viervoudig wereldkampioen tijdrijden en ploegmaat Tony Martin: “Wout van Aert heeft meer talent dan Peter Sagan”

Van Aert en Martin wonnen met Jumbo-Visma al de ploegentijdrit. Foto: Photo News

Als Wout van Aert nog een tip wenst voor de tijdrit van vanmiddag hoeft hij vanochtend maar enkele deuren verder op de gang aan te kloppen. Met Tony Martin rijdt er een viervoudig wereldkampioen tijdrijden in de ploeg van Jumbo-Visma. De Duitser gelooft volop in de kansen van Van Aert. “Ook al was ik wel verrast toen hij de tijdrit in de Dauphiné won”, zegt hij.

Klik hier voor onze digitale Tourgids

“Ik wist dat hij goed was – hij had mij ook in het verleden al een keer geklopt –, maar wie over de Dauphiné spreekt, spreekt over een absolute topwedstrijd. Meer dan het halve Tourpeloton rijdt daar. Dan ben je wereldklasse. Wie daar wint, is automatisch ook favoriet in de Tour.” Iets waar Martin nog meer van overtuigd is sinds de winst in de ploegentijdrit. “Hij was vooraf aangekondigd als een van de absolute motoren van onze ploeg en dat heeft hij helemaal waargemaakt.”

“Het enige probleem is dat Wout zoveel kan”

De nederlaag tegen Van Aert waarnaar Martin verwijst, dateert van mei 2016. De Duitser zou later dat jaar de wereldtitel pakken, maar in de zes kilometer lange proloog in de Ronde van België was het wel de amper 21-jarige Van Aert die hem met twee seconden voorsprong versloeg.

“Dan al zag je zijn kwaliteiten”, zegt Martin. “Ze zeiden toen al wel dat veldrijders haast van nature ook goede tijdrijders zijn, maar winnen is nog iets anders. Bovendien heeft hij nog altijd progressiemarge. Hij is nu 24. Dan heb je tijd zat om je verder te ontwikkelen in ­deze discipline. Het enige probleem is dat Wout zoveel kan. Klassiekers, spurten én tijdritten. Hij heeft meer talent dan Peter Sagan. Mijn advies: pik mee wat je kan.”

Door jpdv
AANGERADEN