Menselijke beenderen gevonden van Slag bij Waterloo

Op de site van de hoeve van Mont-Saint-Jean in Waterloo zijn menselijke beenderen gevonden. Het gaat om de eerste opgravingen ooit op deze site die een belangrijke rol speelde in de slag van Waterloo. De resten die werden aangetroffen zijn waarschijnlijk benen die geamputeerd werden.

Er worden momenteel opgravingen gedaan door de Britse liefdadigheidsorganisatie Waterloo Uncovered, in samenwerking met archeologen van het Waalse gewest.

Zeker drie benen zijn blootgelegd, en een ervan lijkt boven de knie sporen te dragen van de zaag van een chirurg. Tijdens de slag was de boerderij een veldhospitaal voor de Engelse soldaten, waar naar schatting 6.000 gewonden verzorgd werden.

“Dit is een belangrijke ontdekking”, zegt Anthony Martin. “Toen we de hoeve in 2013 kochten, waren we ons bewust van het historisch belang ervan. De ontdekking van concrete sporen van de Slag bij Waterloo voegt er vandaag een ongeëvenaarde emotionele dimensie aan toe.” Tony Pollard, hoofdarcheoloog van Waterloo Uncovered, heeft het over een “historisch moment”.

Donderdag troffen de archeologen een onontplofte mortiergranaat aan waarvoor ontmijningsdienst Dovo ter plaatse moest komen.

LEES OOK. Britse militairen met oorlogstrauma’s helpen laatste raadsels van Slag bij Waterloo op te helderen (+)

De opgravingen gebeuren door een team van Britse (oud-)militairen onder leiding van de archeologen van het Waals gewest. Waterloo Uncovered brengt sinds 2015 door oorlog getraumatiseerde Britse soldaten en veteranen samen met archeologen in Waterloo.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten