Bondscoach Rik Verbrugghe blijft ook in Tokio stilletjes hopen: “Misschien past WK toch in opbouw van Wout Van Aert...”

Een Wout Van Aert in supervorm in deze Ronde van Frankrijk past voor het WK wielrennen in Yorkshire, zo zei hij tijdens de eerste rustdag. Niet voor het eerst verklaart hij dat. Hij had al een paar keer duidelijk aangegeven dat er nu eenmaal keuzes moeten worden gemaakt als hij zich ook nog eens deftig wil voorbereiden op het veldritseizoen. En dus wil hij in augustus op vakantie. En toch blijft bondscoach Rik Verbrugghe, momenteel in Tokio om de olympische wegrit voor te bereiden, stilletjes hopen...

Zondag wordt in Tokio het test-event gereden voor de olympische wegrit. Bondscoach Rik Verbrugghe kon na de recente prestaties van Wout van Aert in de Tour de France niet om dé Belg-in-vorm heen.

“Ik wil zeker niet aan zijn mouw trekken, Wout weet uiteraard dat ik er hem graag bij zou hebben voor het WK, we hebben het daar al over gehad”, aldus Verbrugghe. “Hij neemt vakantie na Londen (Prudential Ride), dus op 4 augustus. Dan neemt hij een week, tien dagen rust. Na zijn vakantie begint de opbouw naar het cross-seizoen. Maar dat WK kan ook in die opbouw naar het veldritseizoen liggen, wie weet… Dat moet Wout uiteraard beslissen, daar kom ik helemaal niet in tussen. Hij weet ook wanneer het WK valt.”

De tijdrit op het WK wordt op 25 september gereden, de wegrit op 28 september.

Met jonge ploeg in testevent

Maar Verbrugghe is momenteel dus in Tokio voor het testevent van de olympische wegrit (1.2), die zondag verreden wordt. De bondscoach nam vijf Belgen mee, die zondagmorgen omstreeks 5u Belgische tijd van start zullen gaan rond de Mont Fuji. Het gaat om Lawrence Naesen (Lotto Soudal), Steff Cras (Katusha-Alpecin), Loïc Vliegen (Wanty-Gobert), Dimitri Peyskens (Wallonie-Bruxelles) en belofte Kobe Goossens (Lotto Soudal U23).

Naast België nemen nog negen landenploegen deel. Dat zijn Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Italië, Luxemburg, Duitsland, Rusland, Hong Kong en Thailand. Er nemen weinig grote namen het vertrek, al mag het team van Italië met Davide Formolo (BORA-hansgrohe), Dario Cataldo (Astana), Fausto Masnada (Androni Giocattoli) en Diego Ulissi (UAE Emirates) wel gezien worden. Het deelnemersveld wordt aangevuld met continentale teams.

Door Hans Jacobs in Tokio