Vandaag de volgende grote afspraak: wat moet u weten van de mythische Tourmalet?

Foto: Photo News

Weinig cols met een meer mythische reputatie dan de Col du Tourmalet, de aankomstplaats van vandaag. Geen enkele col werd in de Tour vaker beklommen dan de 2115m hoge bergpas in de Pyreneeën met kwalificatie ‘buiten categorie’.

Hoe hoog is de Tourmalet?

2115 meter en daarmee is hij de hoogste col in het Franse deel van de Pyreneeën. De Port d’Envalira (2401m) loopt nog een eindje hoger maar bevindt zich al deels op het grondgebied van Andorra.

Vandaag de volgende grote afspraak: wat moet u weten van de mythische Tourmalet?
Altijd iets te beleven op de Tourmalet. Foto: BELGA

Hoe vaak werd de Tourmalet in de Tour beklommen?

Maar liefst 57 keer en daarmee is hij de meest beklommen col uit de Tour. De eerste keer was in 1910 toen Octave Lapize als eerste de top passeerde. Odiel Defraeye was twee jaar later de eerste landgenoot die als eerste de top van de reus uit de Pyreneeën rondde.

Wie is de laatste Belg die als eerste bovenkwam?

Dat is Michel Pollentier. Hij slaagde in zijn opzet in 1978, dus al meer dan veertig jaar geleden. Lucien Van Impe kwam drie keer als eerste boven en is daarmee nog altijd de meest succesvolle Belg.

Vandaag de volgende grote afspraak: wat moet u weten van de mythische Tourmalet?
Lucien Van Impe kwam drie keer als eerste boven op de Tourmalet. Foto: Archief Mark van Hamme

Wie kwam als eerste boven op de laatste passage?

Dat was vorig jaar en de eer viel ene… Julian Alaphilippe te beurt. De huidige gele trui heeft dus wel iets met de Tourmalet. Benieuwd wat hij vandaag kan als het echt om de tijd gaat en niet om de bergpunten.

Hoe vaak is een Touretappe aangekomen op de top van de Tourmalet?

Slechts twee keer. In 1974 bleef Jean-Pierre Danguillaume uit de greep van de klassementsrenners, in 2010 klopte Andy Schleck er zijn vluchtgezel Alberto Contador. Die zou dat jaar de Tour winnen maar werd achteraf gedeklasseerd ten voordele van… Andy Schleck. In 1974 lag de finish in La Mongie, het skioord onder de top van de Tourmalet. In 2010 lag de top net als vandaag helemaal boven.

Vandaag de volgende grote afspraak: wat moet u weten van de mythische Tourmalet?
Foto: IMAGEGLOBE

Hoe beklimmen ze vandaag de Tourmalet?

Vanuit Luz-Saint-Sauveur, goed voor een klim van bijna negentien kilometer waarin 1400 hoogtemeters worden overwonnen. Het gemiddelde stijgingspercentage bedraagt 7,4 procent, maar het zwaartepunt ligt aan het eind met kilometers aan elf en tien procent.

Wat moet u nog weten van de Tourmalet?

Aan de voet van de beklimming langs de andere zijde ligt Sainte-Marie-de-Campan. Het was hier dat volgens de overlevering leider Eugène Christophe in 1913 eigenhandig zijn voor- en achtervork repareerde in een lokale smidse. Het leverde hem 101 jaar later een standbeeld op op het naar hem genoemde dorpsplein.

Over standbeelden gesproken. Ook oud-Tourdirecteur Jacques Goddet heeft op de top van de Tourmalet een buste gekregen.

Vandaag de volgende grote afspraak: wat moet u weten van de mythische Tourmalet?
De afdaling van de Tourmalet is niet altijd zonder gevaren, mocht Warren Barguil in 2015 ervaren. Foto: Getty Images

En tot slot verwijzen we nog graag naar de ontknoping van de etappe in 2010. Jurgen Van den Broeck stelde er zijn vijfde (later derde, red) plaats veilig maar de Kempenaar was hiervoor tot het gaatje moeten gaan. VdB werd ‘uitgenodigd’ voor een dopingplasje en reed bij het ritje richting dopingbus prompt in de escorte van toenmalig president Sarkozy. Een nietsvermoedende VdB baande zich al vloekend een weg langs de verbouwereerde president van de Republiek.

Door gvdl