Fluisteren, papier scheuren en smakkend eten: zo maakt Ketnet zijn kijkertjes rustig

Je kunt er niet meer omheen op het internet: video’s waarin iemand droge bladeren verfrommelt, een toetsenbord aait of smakkend een appel eet. Waardoor de kijker een tintelend gevoel ervaart en rustig wordt. ASMR heet het fenomeen, oftewel: ‘een orgasme in je hoofd’. Ketnet springt nu mee op de kar.

‘Een orgasme in je hoofd’, dat is wat velen ervaren bij een zogenaamde ASMR-video. Al wil Ketnet dat uiteraard niet op die manier benoemen. “Een aangename en tintelende sensatie”, zo kan het ook. Bij het horen van vingers die over een toetsenbord gaan, iemand die fluistert of een blad papier dat zachtjes in twee wordt gescheurd.

Autonomous Sensory Meridian Response, zo heet de term voluit. Het doelt net op dat gevoel dat veel mensen krijgen bij bepaalde uitgesproken maar alledaagse geluiden. Behalve die tinteling wordt het bovendien ook vaak gezien als rustgevend. Hypnotiserend, bijna. Al lopen de meningen uiteen: sommigen worden er net bloednerveus van en hollen na twee minuten gillend weg. Denk maar aan het gesmak van iemand die eet: de ene vindt het fascinerend, anderen ronduit wansmakelijk. Maar het is vooral volstrekt onschadelijk.

Tienduizenden kijkers

ASMR-video’s zijn niet nieuw, maar sinds een tijd uiterst populair op media zoals YouTube. Ze duren soms een uur lang en worden miljoenen keren bekeken. Vooral bij een jong publiek vinden ze vlot ingang, en dat is ook Ketnet niet ontgaan. Zij lanceren vandaag online een eerste ASMR-filmpje, waarin te zien is hoe schermgezicht Charlotte Leysen onder meer een potlood slijpt en droge boombladeren verfrommelt, terwijl ze de kijker met zachte stem toespreekt.

“We willen voortdurend digitaal innoveren en volgen heel erg wat leeft online, zeker in onze doelgroep”, klinkt het bij de zender. “We zijn bovendien niet aan ons proefstuk toe: anderhalve maand geleden experimenteerden we met een ASMR-filmpje van Ketnet-wrapper Sarah Mouhamou. Dat werd tienduizenden keren bekeken en er kwam flink wat reactie op. De meeste comments zaten bovendien op dezelfde lijn: Zó relaxerend, graag meer van dit. Daarom deden we kort daarna een oproep naar de kijkers voor suggesties, en vroegen we hen welke geluiden ze graag zouden horen.”

Allemaal vrouwen

De rest van de zomer zal Ketnet op geregelde tijdstippen nieuwe ASMR-filmpjes lossen, waarin telkens een van hun vrouwelijke wrappers te zien zal zijn. Waarom ze enkel hun vrouwelijke gezichten naar voren schuiven, heeft naar eigen zeggen “geen specifieke reden”.

Het ASMR-filmpje van Charlotte Leysen is vanaf vandaag te bekijken via Ketnet.be en op het YouTube-kanaal van de zender.

Door Benjamin Praet en Eva De Poorter